Hlavní obsah

Brexit: EU má jasno, co chce, a čeká na britské stanovisko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Odchod z Evropské unie má důsledky a britská strana stále ještě beze zbytku nevyjasnila svá stanoviska před vyjednáváním. Než ale bude možné jednat o budoucích vztazích, je nutný pokrok ve všech třech hlavních oblastech jednání o samotném „rozvodu“. Ve středu to řekl hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Vyjednavač EU s Velkou Británií Michel Barnier

Článek

„Je zásadní, aby Velká Británie uznala své závazky, které vyplývají z doby, kdy Spojené království bylo členem Evropské unie,“ poznamenal Barnier a zopakoval také, že Unie nepřistoupí na to, aby Evropský soud pro lidská práva už v budoucnu neměl jurisdikci nad unijními občany v Británii.

Barnier se dříve s britským ministrem pro brexit Davidem Davisem dohodl na prioritních oblastech pro vyjednávání o odchodu Británie z EU. První je otázka zachování práv občanů obou stran po brexitu, druhou otázka finančního vyrovnání a na třetím místě jsou zbylé otázky.

„My máme hotovo, teď vy”

Barnier upozornil, že všechny oblasti mají veliké množství podproblémů. Unijní strana má ale své postoje vyjasněné, jednotlivé pracovní skupiny vypracovaly svá stanoviska, která mají být nejpozději ve čtvrtek odeslána do Londýna. Barnier řekl, že Unie například vypracovala škálu návrhů pro vypořádání stávajících obchodních a zbožních vztahů na společném trhu, z něhož se v rámci brexitu Británie stahuje.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Nyní je na britské straně, aby urychleně vyjasnila všechny své postoje, poznamenal Barnier.

Reklama

Výběr článků

Načítám