Hlavní obsah

Europoslankyně chce do východní Evropy přesídlit celé syrské vesnice

– Berlín/Brusel • Aktualizováno

Celé syrské vesnice by chtěla do zemí ve východní části Evropské unie přesídlit německá europoslankyně za stranu Zelených Ska Kellerová. Mohlo by to usnadnit integraci uprchlíků, uvedla v rozhovoru poskytnutém listu Neue Osnabrücker Zeitung. Kellerová, která je spolupředsedkyní frakce zelených stran v Evropském parlamentu, rovněž kritizovala Česko, Polsko a Maďarsko za jejich odmítání kvót na uprchlíky.

Foto: Profimedia.cz

Europoslankyně za německé Zelené Ska Kellerová

Článek

Kellerová navrhla, aby se například do Lotyšska neposílali jednotliví uprchlíci, ale vždy celé vesnice. „Ten nápad se syrskou vesnicí je jednou z možností, která by se dala využít. Například v případě, když uprchlíci nechtějí jít do některé země, protože v ní nejsou žádní jiní uprchlíci,“ uvedla Kellerová. „Lidé chodí rádi tam, kde už jsou jejich krajané, to činí integraci a přijetí jednodušší,“ dodala.

„Neochota Česka a dalších států přijímat migranty je porušením zákona EU. To je důvod, proč Evropská komise zahájila proces proti těmto zemím pro porušení smlouvy EU,” uvedla politička v rozsáhlém rozhovoru pro list Neue Osnabrücker Zeitung, aniž by jmenovala další země, jichž se to týká.

Evropská komise zahájila minulý týden řízení vůči Česku, Polsku a Maďarsku kvůli nenaplňování programu přerozdělování migrantů nacházejících se v Itálii a Řecku. [celá zpráva]

Zbrojit, když se země nevyhrabaly z krize? Absurdní

Kellerová se dále věnovala také politice amerického prezidenta Donalda Trumpa, zejména ohledně NATO či stažení USA z pařížské dohody o klimatu.

Ideu jednotných evropských obranných sil, na které už EU vyčlenila miliardu eur, odmítla s poukazem na to, že v době, kdy se některé evropské země ještě nezotavily z krize, by EU neměla brát peníze z potřebných projektů a přidělovat je na zbrojení. „To je absurdní,” řekla.

Vyslovila se také proto, aby se Evropská komise postupně změnila v druh evropské vlády, zdůraznila však, že je nutné, aby se v ní cítily zastoupené všechny země. Zmenšení EK však považuje za dobré, aby byla efektivnější a političtější.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám