Hlavní obsah

Muslimové v době požáru věžáku kvůli ramadánu nespali, zachránili tak mnoho životů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Muslimští obyvatelé londýnského obytného domu Grenfell Tower, který zachvátil v noci na středu požár, byli v době vypuknutí ohně vzhůru kvůli oslavám ramadánu. Dům se vzňal hodinu po půlnoci a bdící muslimové začali ihned budit své spící sousedy. Zachránili tím zřejmě mnoho životů, informovaly ve čtvrtek televize Sky News a deník The Independent.

Foto: Neil Hall, Reuters

Oblečení a další potřeby, které lidé darovali obyvatelům vyhořelého londýnského věžáku, se shromažďují nedaleko místa neštěstí v Kensingtonu.

Článek

Muslimští věřící nespali, protože si chystali tradiční pokrm zvaný suhúr, který je posledním jídlem před celodenním půstem. Když muslimští obyvatelé věžáku ucítili zápach kouře, začali běhat od jedněch dveří k druhým a snažili se vzbudit co nejvíc lidí.

„Muslimové hráli velkou roli v evakuaci lidí. Většina lidí, které jsem tam viděl, byli muslimové. Dávali lidem také vodu a oblečení,“ řekl deníku The Indepndent třiatřicetiletý Andre Barroso.

Distribuce pomoci organizovaná mešitou Al-Manaar.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vyhořelý dům Grenfell Tower ve čtvrtek ránoVideo: AP

Na pomoc lidem přispěchali také muslimové z okolí. „Kdyby nám nepomáhalo tolik muslimských chlapců z mešity, zemřelo by daleko víc lidí,“ potvrdila reportérům další svědkyně, jejíž jméno média neuvedla.

Hrál jsem playstation a ucítil zápach

„Nespustily se požární hlásiče, nepřišlo žádné varování. Hrál jsem playstation, čekal na suhúr a najednou ucítil kouř. Vzbudil jsem tetu, oblékl se a začal klepat na dveře,“ líčil britskému listu dvacetiletý Khalid Suleman.

„Otevřely všechny domácnosti až na dvě. Jednoho souseda jsem později viděl dole, takže jsme se nedopočítali jedné rodiny,“ dodal Suleman.

Velitel zásahu Václav Kratochvíl porovnává požár Olympiku a požár v LondýněVideo: Novinky

Muslimská komunita byla nápomocna i poté, co se přeživší dostali ven. Mešity a muslimská střediska se otevřely pro lidi, kteří při požáru přišli o střechu nad hlavou, a nabídly jim dočasné přístřeší i vodu a potraviny.

„Kdokoliv, jakékoliv víry i nevěřící, je srdečně zván, aby přišel, odpočinul si, vyspal se, napil a najedl,“ vyzvalo například jedno z muslimských kulturní center v Londýně.

Při požáru obytného věžáku zemřelo sedmnáct lidí, další desítky jich jsou stále pohřešovány. Hospitalizováno je 78 lidí, z toho dvacítka je na jednotce intenzivní péče. [celá zpráva]

Distribuce pomoci organizovaná mešitou East London.

Reklama

Výběr článků

Načítám