Hlavní obsah

Volby v Kosovu vyhráli bývalí bojovníci UÇK, druzí jsou albánští ultranacionalisté

Právo, ČTK, BBC, brw
Priština

Předčasné parlamentní volby v Kosovu podle předběžných výsledků vyhrála s 35 procenty hlasů koalice vedená středopravou Demokratickou stranou Kosova (PDK), kterou tvoří bývalí členové Kosovské osvobozenecké armády (UÇK).

Foto: Agron Beqiri, Reuters

Bývalý velitel kosovských povstalců a premiér Ramush Haradinaj má šanci se do čela vlády vrátit.

Článek

PDK navrhuje na premiéra Ramushe Haradinaje, někdejšího velitele kosovských povstalců, kterého sousední Srbsko viní z válečných zločinů. Haradinaj v rámci kampaně sliboval méně vstřícný postoj nejen k Srbsku, ale i k Černé Hoře.

V sázce je tak řešení komplikovaných sporů. Jde především o vymezení hranic s Černou Horou, které vedlo k pádu dosavadní vlády. Zhroutit by se mohlo i pokračování rozhovorů se Srbskem a schválení další dvoustranné dohody, v jejímž rámci by srbská menšina v Kosovu měla získat více práv.

Sebeurčení touží po Velké Albánii

Podle předběžných výsledků, které zveřejnila nevládní organizace Demokracie v akci, na druhém místě skončila opoziční strana Sebeurčení s 27 procenty. Jde o levicové ultranacionalisty volající po Velké Albánii, kteří neuznávají kosovskou vlajku a hymnu a před časem v parlamentu použili slzný plyn. [celá zpráva]

Na třetím místě se umístila koalice vedená Demokratickým svazem Kosova bývalého premiéra Isy Mustafy se zhruba 25 procenty hlasů.

Nedělních předčasných voleb se zúčastnilo 41,4 procenta oprávněných voličů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám