Hlavní obsah

Tři útoky za tři měsíce. Británie čelí bezprecedentní hrozbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po letech relativního klidu zažila Británie tři velké teroristické útoky za tři měsíce. Zemřelo při nich přes 30 lidí a šéf kontrarozvědky MI5 přiznává, že hrozba je bezprecedentní a on sám něco podobného za svou kariéru nezažil.

Foto: ČTK/AP

Zdravotníci v Londýně zasahují u zraněného muže.

Článek

Útok trojice teroristů v Londýně přišel pouhý den poté, co se z ulic stáhly vojenské posily povolané po masakru na koncertě Ariany Grande v Manchesteru, kde před dvěma týdny útočník s výbušninou na těle zabil 22 lidí, a dva a půl měsíce po útoku v Londýně u parlamentu, kde terorista v autě a s nožem zabil pět lidí.

Zdálo se, že série opatření, které Britové provedli po útocích ve třech stanicích londýnského metra a v autobuse z roku 2005, kdy zemřelo 52 lidí, zafungovala. Jak připomněl komentátor listu The Guardian Ewen MacAskill, kontrarozvědka MI5 byla tehdy decentralizována s cílem vytvořit funkčnější, lépe koordinovanou síť.

Foto: Toby Melville, Reuters

Lidé pomáhají zraněným na Westminsterském mostě

Jenže hrozeb v poslední době rapidně přibylo. Šéf MI5 Andrew Parker nedávno přiznal, že v uplynulém roce bylo odhaleno šest pokusů o teroristický útok, což „je nejvyšší číslo, které pamatuji za celou svou 32letou kariéru, a jistě nejvyšší od útoků v USA z 11. září 2001“. K tomu prý Britové za stejnou dobu pomohli odhalit dalších devět pokusů v zahraničí.

Podobně jako ve Francii nebo Belgii je hrozba tak velká, že ji tajné služby sotva stačí monitorovat. Ty britské podle Parkera sledují více než 3000 islamistických extremistů, z vládního prostředí však nedávno unikla informace, že podezřelých je až o 20 000 víc.

Většina se přitom narodila v Británii. „Většina lidí, kteří se snaží připojit k terorismu v této zemi, jsou lidé, kteří se tady narodili a vyrostli tady, prošli naším vzdělávacím systémem. Nicméně přesto shledali, že jejich země, země, v níž se narodili, je jejich nepřítel,“ prohlásil Parker, který se stal vůbec prvním šéfem tajné služby, ať už MI5, MI6 nebo GCHQ, který poskytla přímý rozhovor pro média.

Tito muži, ale i ženy, byli podle zdrojů z bezpečnostního prostředí zradikalizováni často ještě jako teenageři. Jejich proměna je nezřídka dokonána za pouhých pár týdnů.

Riziko umocňují technologie umožňující rychlou komunikaci radikálů na dálku i války v Iráku či Sýrii, kde se k extremistickému Islámskému státu přidaly stovky britských občanů. A jak ukázal útok v Manchesteru, důvodem je i válka v Libyi. Ve všech zmíněných zemích Britové vojensky intervenovali.

Zpěvačka Ariana Grande napsala, že se za Londýn modlí.

Ariane Grande má v Manchesteru dnes večer spolu s dalšími hudebníky v čele s hvězdným Justinem Bieberem vystoupit, aby uctila oběti a podpořila pozůstalé a zraněné. Komentátoři se však už před sobotním krveprolitím v Londýně shodovali, že další útoky se bohužel dají očekávat a v neděli ráno to potvrdil starosta hlavního města Sadiq Khan.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám