Hlavní obsah

Němci zadrželi 17letého Syřana, který měl plánovat sebevražedný atentát

Berlín
Aktualizováno

Německá policie v okresu Uckermark ve spolkové zemi Braniborsko zadržela 17letého Syřana, kterého podezřívá z plánování sebevražedného teroristického útoku v Berlíně.

Foto: Reuters

Německá policie, ilustrační foto

Článek

Podle braniborského ministra vnitra Karla-Heinze Schröteho mladík o plánovaném teroristickém útoku otevřeně psal své matce. Policie ale jeho plány popisované v elektronické komunikaci včas zachytila a teroristický útok překazila. V úterý o tom informoval server Deutsche Welle.

Deník Bild uvedl, že zadržený se přes komunikační program WhatsApp s matkou rozloučil, neboť se rozhodl vést boj proti nevěřícím.

Policejní zátah se uskutečnil na severovýchodě spolkové země Braniborsko, DPA s odvoláním na své zdroje upřesnila, že se tak stalo v obci Gerswalde.

Vyšetřovatele v Braniborsku přivedli na stopu mladíka kolegové z ostatních spolkových zemí. Reuters s odkazem na policii uvedl, že Syřana, který žádal v Německu o azyl, nahlásili úřadům členové jeho rodiny.

O zadrženém je známo, že v roce 2015 bez dokladů přicestoval do Německa, kde požádal o azylovou ochranu. Od roku 2016 pak podle Schrötera žil v ubytovně pro mladistvé, kteří do Německa přišli bez doprovodu dospělých.

Německé bezpečnostní složky opakovaně varovaly, že ve Spolkové republice hrozí další útoky. Vloni teroristé v Německu udeřili hned několikrát. Nejkrvavější byl masakr z prosince loňského roku, kdy Tunisan ukradl kamión a najel s ním do davu lidí na vánočním trhu v Berlíně. Zavraždil tehdy dvanáct lidí a desítky dalších zranil.

Reklama

Výběr článků

Načítám