Hlavní obsah

Slovenský prezident Kiska povýšil Gabčíka na generálmajora in memoriam

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovenský prezident Andrej Kiska v pátek povýšil Jozefa Gabčíka, který se za druhé světové války podílel na atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha, na generálmajora in memoriam. Povýšení převzala od Kisky praneteř Gabčíka Katarína Tomčíková. V sobotu uplyne od atentátu 75 let.

Foto: Profimedia.cz

Generálmajor Jozef Gabčík

Článek

„V celém průběhu druhé světové války jedinečná operace Anthropoid a v rámci ní úspěšný atentát na zastupujícího říšského protektora měla ve skutečnosti závažné geopolitické důsledky,“ řekl Kiska.

Dodal, že jméno vojáka Gabčíka je neodmyslitelnou součástí národních, vojenských a politických dějin Slovenska.

Gabčík působil za druhé světové války ve Francii a ve Velké Británii. V rámci operace Anthropoid provedl 27. května 1942 společně s dalšími spolubojovníky atentát na Heydricha.

Gabčík se narodil ve slovenské obci Poluvsie, která je dnes součástí Rajeckých Teplic. Vyučil se kovářem a zámečníkem a do prezenční vojenské služby nastoupil 1. října 1932.

Na území protektorátu Čechy a Morava byl vysazen v noci z 28. na 29. prosince 1941 společně s Janem Kubišem. V samotný den atentátu měl Gabčík Heydricha zabít střelbou ze samopalu. Ten se ale zasekl, a tak akci dokončil Kubiš připraveným granátem. Heydrich zemřel v nemocnici na otravu krve.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám