Hlavní obsah

Maďarsko dočasně pozastaví systematické kontroly na hranicích Schengenu

– Budapešť
Právo, ivi

Maďarské ministerstvo vnitra oznámilo, že Budapešť dočasně pozastavuje uplatňování unijního nařízení o systematických kontrolách na vnější schengenské hranici. Budapešť tento krok odůvodnila tím, že na hraničních přechodech vznikalo několikahodinové zdržení, sdělila ve středu agentura MTI.

Foto: MTI

Maďarští vojáci na srbsko-maďarské hranici

Článek

„Obáváme se, že v letním období se zdržení několikanásobně prodlouží,“ řekl státní tajemník ministerstva vnitra Károly Kontrát. „Místo systematické kontroly zavádíme selektivní kontroly,“ dodal.

Maďarsko mělo od začátku výhrady vůči zmíněnému unijnímu nařízení. „Od začátku jsme měli obavy, jak bude toto nařízení fungovat v praxi. Ilegální migrace ohrožuje nejdůležitější vymoženosti Evropy, mezi které patří schengenský systém a volný pohyb občanů Unie,“ zdůraznil Kontrát.

„Brusel by se měl starat především o zastavení a kontroly ilegálních migrantů a odhalování teroristů,“ dodal státní tajemník.

Evropská unie nařídila začátkem dubna povinné kontroly cestujících na vnější hranici Unie. Kontroly se týkají občanů Evropské unie i občanů třetích zemí. Bezpečnostní poradce maďarského premiéra György Bakondi v rozhlasové stanici Kossuth upozornil, že kontroly už pozastavilo také Chorvatsko a Slovinsko.

„Občany Unie tyto kontroly obtěžují. Už před letní turistickou sezónou se ukázalo, že systematické kontroly způsobují velké zdržení,“ konstatoval Bakondi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám