Hlavní obsah

Macronovy e-maily i fotky jsou na internetu. Kvůli hackerskému útoku

– Paříž • Aktualizováno

Krátce před druhým kolem prezidentských voleb otřásá Francií skandál týkající se kandidáta Emmanuela Macrona. Na internetu se totiž v noci z pátku na sobotu objevil velký balík dat obsahující e-maily, fotky a další dokumenty jeho štábu. Prezidentská kampaň tak byla nucena krátce poté ohlásit, že byla obětí masivního a koordinovaného hackerského útoku. Ministerstvo vnitra odmítlo incident komentovat s tím, že předvolební kampaň v pátek skončila.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Emmanuel Macron

Článek

Uniklé dokumenty, kterých je devět GB, podle Macronova štábu pouze vypovídají o běžném chodu prezidentské kampaně. Problémem ale je, že pravá data jsou na sociálních sítích míchána s falešnými dokumenty, aby vyvolaly pochyby a dezinformace.

"Zveřejnění interních dokumentů pro nás není důvodem k obavám," sdělilo Macronovo hnutí Vpřed! (En Marche!) s tím, že naopak vážný je samotný akt hackerského útoku. Hnutí rovněž uvedlo, že strůjci útoku očividně chtěli únikem dat podkopat kampaň v posledních hodinách před hlasováním.

Druhé kolo prezidentských voleb

Francii v neděli čeká druhé kolo prezidentské volby, ve kterém voliči rozhodnou, zda se prezidentem stane centrista Macron, nebo nacionalistka Marine Le Penová.

Foto: Reuters

Marine Le Penová během předvolební kampaně

Ministerstvo vnitra prohlásilo, že incident kvůli oficiálně skončené kampani ponechá bez komentáře. "Ministerstvo (vnitra) a ani žádné jiné ministerstvo se k tomu nebude vyjadřovat, neboť podle zákona kampaň skončila o půlnoci," citoval Reuters prohlášení ministerstva vnitra.

Komu únik dat prospěje?

Naopak portál WikiLeaks, který se zaměřuje na zveřejňování tajných vládních informací, si na Twitteru položil otázku, komu únik dat prospěje. Následně poznamenal, že na ovlivnění voleb je to již pozdě, i tak prý ale incident bude využit k posílení nevraživosti vůči Rusku a k navýšení výdajů na tajné služby.

"Tento masivní únik přišel příliš pozdě, aby ovlivnil volby. Záměr s načasováním je zvláštní," uvedl WikiLeaks.

Dokumenty byly vystaveny na portálu Pastebin, který umožňuje nahrávat data anonymně. Kdo za zveřejněním stojí, není jasné. Na webu data vystavil uživatel pod přezdívkou EMLEAKS, která očividně spojuje počáteční písmena jména Emmanuela Macrona s anglickým slovem leaks (úniky).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám