Hlavní obsah

Židáci vládnou Ukrajině, tvrdila Savčenková v televizi

– Kyjev • Aktualizováno

Ukrajinská pilotka a poslankyně Nadija Savčenková se minulý týden v televizním vysílání nevybíravě pustila do Židů. V rozhovoru pro televizi 112 pro ně dokonce použila hanlivé označení židák. Prohlásila, že ve vedení země jich je 80 procent, i když představují jen dvě procenta populace.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Nadija Savčenková

Článek

Savčenková minulý týden 21. března odpovídala v přímém přenosu na dotaz obyvatelky Krivého Rohu Ljudmily Hrihorjevny: „Nadijo, proč nikdo nemluví o tom, o čem mluví lid. Bylo tataro-mongolské jho, bylo polské jho a teď panuje na Ukrajině židovské jho. Proč o tom mlčíte?“

„Dobrá otázka,“ odpověděla Savčenková. „Jestli o tom mluví lid, tak říká pravdu. Ano, když to tak vezmete, dá se říct, že vláda u nás rozhodně nemá ukrajinskou krev.“ Její slova vyvolala pobouření u předsedy Ukrajinské židovské rady Eduarda Dolinského.

K tématu se v televizi 112 proto vrátili v sobotu v programu s názvem Hordon. Savčenková v něm sice popřela, že by byla antisemitka a rasistka, ale pokračovala v protižidovských výpadech.

Nemá ráda židáky

Na dotaz moderátora, zda nemá ráda Židy, odpověděla: „Nemám nic proti Židům, ale nemám ráda židáky.“

Savčenková použila k označení Židů nejen zažitého neutrálního termínu jevrejiv, ale i slovo židiv, které je v Rusku považováno za pejorativní a dalo by se přirovnat k českému slovu židák. Ukrajinská židovská komunita ho považuje za urážlivé i v ukrajinštině.

Že nešlo o omyl, vyplynulo z jejího dalšího vyjádření, kdy řekla: „Nekritizuju národ, ale lidi. To je v každém národu, tak jako jsou Židé a židáci, jsou i Ukrajinci a chocholové nebo Rusové a kacapi.“ Chocholové je hanlivé označení selských Ukrajinců používané Poláky a Rusy a kacapi je hanlivé označení Rusů kvůli kozí bradce bojarů.

Vládnout má ukrajinská krev

Přestože se na Ukrajině často objevují poničené židovské hroby, Savčenková řekla: „Ukrajinu těžko nazvat antisemitskou. Na to, že máme na Ukrajině dvě procenta Židů, je jich ve vládě 80 procent.“

Sice řekla, že židovský původ nikdo nepřiznává, ale důkazem jsou podle ní příjmení. Jmenovala přitom premiéra Volodymyra Hrojsmana, Valcmana, což je původní jméno prezidenta Petra Porošenka, nebo expremiérku Julii Tymošenkovou, za jejíž stranu Baťkivščina se dostala do parlamentu.

Podle ní sice mohou být ve vládě představitelé různých národností, ale jejich krev by měla být ukrajinská, čímž zřejmě myslela, že mají planout pro Ukrajinu.

Na výroky Savčenkové zareagoval s jistým nadhledem i její židovský advokát Mark Fejgin, který ji hájil u ruského soudu: „Měl bych něco, co by potěšilo ukrajinské milovníky konspiračních teorií. Nejenže jsem naverboval Savčenkovou (do ruských služeb), ale ještě jsem z ní udělal antisemitku.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám