Hlavní obsah

Nebyla to sebevražda, říká o smrti Mečiarova kritika rodina. Policie mlčí

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Rodina slovenského exposlance Františka Gauliedera (66), kterého v sobotu přejel vlak, tvrdí, že muž nespáchal sebevraždu. Podobně se vyjádřil také bezpečnostní expert Milan Žitný, který se s bývalým poslancem léta znal. Předseda hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič vidí za Gauliederovou smrtí politickou objednávku. Žitný mluví otevřeně o vraždě.

František Gaulieder na televizním záběru z 90. let

Článek

„Fero byl zavražděn a ani omylem nešlo o sebevraždu,“ napsal Žitný na sociální síti.

„Vzhledem k vyšetřování se k případu nebudeme dál vyjadřovat,“ řekla nitranská policejní mluvčí Božena Bruchterová. Policie vyšetřuje případ jako usmrcení a také omezování osobní svobody, aniž by bylo jasné proč.

Gaulieder zemřel v noci na sobotu. Strojvedoucí vlaku, který ho srazil, uvedl, že se před ním objevila postava a on neměl šanci srážce zabránit. [celá zpráva]

Postavil se proti Mečiarovi

V roce 1996 byl Gaulieder poslancem vládního Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS), ale kritizoval kvůli podivným privatizacím premiéra a předsedu strany Vladimíra Mečiara i šéfa Slovenské informační služby Ivana Lexu.

V kauze únosu syna prezidenta Michala Kováče se zastal hlavy státu a vystoupil z HZDS. Poté byl zbaven poslaneckého mandátu na základě fiktivního dopisu, v němž se měl vzdát místa ve sněmovně. Sám poslanec však tvrdil, že takový dopis nikdy nenapsal.

Slovenský ústavní soud posléze konstatoval, že Gaulieder byl zbaven mandátu protiústavně. Evropský soud pro lidská práva mu přiřkl odškodné ve výši 30 tisíc eur (810 tisíc korun).

U rodinného domu bývalého politika v minulosti explodovala nálož, dostával výhrůžné dopisy s nábojem ráže 9 mm a před několika dny mu někdo přehodil přes plot zahrady mrtvou černou kočku. Gaulieder působil v posledním období jako zastupitel ve městě Galanta.

Reklama

Výběr článků

Načítám