Hlavní obsah

Sberbank odchází z Ukrajiny, mezi kupujícími je i syn ruského oligarchy

Moskva
Aktualizováno

Největší ruská bankovní společnost Sberbank prodala v pondělí sto procent akcií své dceřiné ukrajinské divize skupině investorů, která zahrnuje podniky z Lotyšska a Běloruska. Hlavním vlastníkem se stal syn majitele Rosněftu Michail Gucerijeva. Oznámila to v úterý banka, aniž by zveřejnila prodejní cenu. Ukrajina uvalila na Sberbank a další ruské banky sankce.

Foto: Eduard Korniyenko, Reuters

Žena vybírá z bankomatu Sberbank ve Stavropolu na jihu Ruska

Článek

Jedním z kupujících je lotyšská Norvik Banka, která v prohlášení upřesnila podobu transakce: „Dnes As Norvik Banka a její hlavní akcionář, britský občan Grigorij Guselnikov, podepsali dohodu o zapojení do investičního konsorcia, které získá ukrajinskou dceru ruské Sberbank. Jeho hlavním akcionářem bude britský občan Saídem Gucerijev a jeho běloruská společnost”.

Gucerijev zdůraznil, že ukrajinská pobočka Sberbank je v excelentním stavu a má kvalitní infrastrukturu poboček.

Ukrajina nedávno v rámci širších sporů s Moskvou zavedla sankce na společnost Sberbank a další ruské banky. Ukrajinské pobočky firmy Sberbank se navíc staly terčem útoků vandalů. „Doufáme, že rozhodnutí prodat divizi pomůže obnovit její běžný provoz,” uvedla Sberbank.

Banka předpokládá, že prodej divize dokončí během prvního pololetí. Transakce ještě musí získat souhlas finančních a antimonopolních regulátorů, napsala agentura Reuters.

Generální ředitel společnosti Sberbank German Gref již minulý týden upozornil, že firma velmi aktivně zkoumá možnosti, jak rychle opustit ukrajinský trh.

Sberbank je dominantním hráčem na ruském bankovním trhu a působí také v České republice. Banka loni zvýšila čistý zisk na rekordních 542 miliard rublů (237 miliard Kč) z 223 miliard rublů v předchozím roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám