Hlavní obsah

Počet chudých v SRN dosáhl nového maxima - až 13 miliónů lidí

Berlín

Počet chudých lidí v Německu dosáhl nového maxima. V roce 2015 činil v celostátním průměru podíl chudých 15,7 procenta, což je o procentní bod více než v roce 2005. Chudoba se zvýšila ve všech ohrožených skupinách, nejvíc ale u důchodců. Vyplývá to z výroční zprávy několika výzkumných a občanských organizací, o které ve čtvrtek informoval server listu Die Zeit.

Lodě s turisty na Sprévě v centru Berlína

Článek

Zpráva o vývoji chudoby v Německu 2017 (Bericht zur Armutsentwicklung in Deutschland 2017) sleduje období mezi lety 2005 až 2015. Dochází k závěru, že přede dvěma lety žilo v Německu rekordních asi 12,9 miliónu chudých osob, tedy těch, které měly méně než 60 procent středního příjmu.

Do roku 2010 chudoba klesala, následně ale začala růst. Stoupající tendence se projevila na území bývalého západního Německa a v metropoli Berlíně. Výjimku představuje pouze Bavorsko a město Hamburk, kde podíl chudých víceméně stagnoval. Chudých naopak výrazně ubylo ve spolkových zemích bývalého východního Německa.

Chudých přibývá ve všech skupinách

Řady chudých se rozšiřují ve všech ohrožených skupinách. Mezi chudými je už 59 procent nezaměstnaných, 44 procent samoživitelek, 34 procent cizinců, 32 procent osob s nízkou kvalifikací a 25 procent mnohodětných rodin.

Za alarmující označil Die Zeit zvýšení chudoby u důchodců. Zatímco v roce 2005 činil podíl chudých mezi seniory 10,7 procenta, pak v roce 2015 to už bylo 15,9 procenta, což představuje nárůst okolo 49 procent.

Změnit nepříznivé trendy mohou hlavně zásahy státu, míní autoři zprávy. Požadují proto obrat ve vládní sociální a daňové politice, stejně jako opatření na podporu bytové výstavby a rozšiřování veřejných služeb.

Reklama

Výběr článků

Načítám