Hlavní obsah

Maďarská armáda buduje základny podél hranice se Srbskem

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Zdá se, že se maďarská armáda připravuje na delší pobyt u takzvané dočasné bariéry na srbsko-maďarské hranici. U obce Kelebia na hranicích se Srbskem postavila svou první základnu s kapacitou 150 vojáků. A agentura MTI napsala, že na jaře by měla být ukončena výstavba dalších tří podobných základen u obcí Bácsalmás, Madaras a Hercegszántó.

Foto: MTI

Nová základna maďarské armády na hranicích se Srbskem

Článek

„Základny zabezpečí dohromady ubytování šesti stovek vojáků. Za poslední rok a půl sloužilo na hranicích 15 tisíc vojáků. Měli k dispozici 90 terénních vozů a letos dostanou dalších sto vozidel. Vojáci budou přítomni na hranicích, dokud bude trvat migrační tlak,“ řekl náčelník generálního štábu maďarské armády Tibor Benkő.

Foto: MTI

Letecká pohled na novou základnu

V táboře budou vojáci ubytováni ve vyhřívaných obytných kontejnerech. Na léto jsou kontejnery vybaveny klimatizací. V rámci tábora funguje jídelna a zdravotní středisko. Pro volné chvíle mají vojáci k dispozici internet, stůl na stolní tenis a biliár.

Foto: MTI

Vojáci na nové základně

V roce 2015 vybudovalo Maďarsko na hranicích se Srbskem bariéru o délce 175 kilometrů. Poté byla vybudovaná bariéra i na hranicích s Chorvatskem o délce 136 kilometrů.

Foto: MTI

Interiér ubytovny pro vojáky

Migranti budou izolováni

János Lázár z úřadu maďarského premiéra tento týden opětovně potvrdil, že vláda zpřísní zákon o udělení azylu pro migranty. Uprchlíci se v průběhu čekání na rozhodnutí úřadů o udělení azylu už nebudou moci volně pohybovat po Maďarsku a budou se muset zdržovat v uzavřených tranzitních zónách vytvořených na hranicích.

Foto: MTI

Pohled na bariéru na Maďarsko-srbské hranici

Momentálně jsou žadatelé o azyl umístěni v uprchlických táborech a je jim umožněn volný pohyb. „Volný pohyb migrantů je bezpečnostním rizikem. Jejich pohyb je potřeba omezit,“ uvedl Lázár. V současnosti se na území Maďarska nachází sedm až osm stovek žadatelů o azyl.

Reklama

Výběr článků

Načítám