Hlavní obsah

Rada bezpečnosti jednala o nových bojích na Ukrajině

New York

Rada bezpečnosti OSN v úterý večer vyjádřila „hluboké znepokojení” nad „nebezpečným zhoršením” situace na východě Ukrajiny a vyzvala obě strany k zastavení násilností. V posledních dvou dnech boje v oblasti výrazně zesílily a ze zhoršení situace se vzájemně obviňují Kyjev s Moskvou.

Foto: Maksim Levin, Reuters

Příslušníci ukrajinských ozbrojených složek projíždějí na transportéru Avdijivkou.

Článek

„Členské země Rady bezpečnosti vyjádřily plnou podporu suverenitě a územní celistvosti Ukrajiny, ” uvádí se podle agentury Reuters v prohlášení rady. „Členové vyzvali k okamžitému návratu do režimu příměří”, stojí dále v textu. S vyjádřením rady vyslovilo souhlas Rusko jako její stálý člen, i Ukrajina, která je jedním z rotujících členů rady.

Vládní jednotky a proruští separatisté se navzájem obviňují z vyprovokování bojů u obce Avdijivka, které vypukly v neděli a pokračovaly celé pondělí. Podle informací z pondělního večera si tamní boje vyžádaly za 48 hodin nejméně 11 mrtvých.

Agentura Ukrinform napsala, že ukrajinská armáda má další tři mrtvé vojáky a 20 zraněných. Separatisté zase informovali o čtyřech svých zabitých bojovnících.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov obvinil Kyjev, že v pondělí útočily jeho síly a že je to důkaz neochoty plnit minské dohody. Moskva vyzvala Západ, aby nedovolil Kyjevu skoncovat s mírovými dohodami z Minsku.

Kyjev zase naznačil, že ostřelování oblasti, kde se bez elektřiny a tepla i vody ocitlo na 400 tisíc lidí, těžkými zbraněmi, by mohlo být považováno za válečný zločin. [celá zpráva]

Americké ministerstvo zahraničí v úterý vyjádřilo hluboké znepokojení nad vyhrocením bojů a vyzvalo k okamžitému příměří.

Reklama

Výběr článků

Načítám