Hlavní obsah

V Polsku havaroval kamión americké armády, vysypaly se z něj dělostřelecké granáty

– Varšava

Nákladní automobil americké armády převážející munici havaroval v sobotu večer v Polsku. Na silnici 27 na západě země se rozsypaly dělostřelecké granáty pro tanky Abrams a musela být uzavřena, uvedla Gazeta wyborcza. Dva američtí vojáci se při nehodě zranili.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Kolona americké armády překročila polskou hranici u Olszyny.

Článek

„Kamión se převrátil u obce Piaski a z vozu se vysypaly tankové náboje,” uvedla zpravodajská televize TVN 24.

„Z předběžných zjištění vyplývá, že řidič dostal smyk, ztratil vládu nad vozem a sjel ze silnice,” řekla Kamila Wydrychová z policejního velitelství v blízkém městě Zielona Góra.

Převážená munice do tanků Abrams byla podle polského ministerstva obrany cvičná, nicméně policie na místě uzavřela okolí a vytyčila bezpečnostní zónu v okruhu 200 metrů od havarovaného kamionu, zatímco munici překládali polští ženisté a američtí vojáci.

Místo nehody

„Žádné nebezpečí nehrozí, v okolí nejsou žádné budovy,” ujistil mluvčí hasičů Dariusz Szymura. Řidič a jeho spolujezdec byli podle něj ošetřeni na místě, jeden z nich byl převezen do nemocnice.

Kamion s municí jel do posádky ve městě Žagań (Zaháň), kde se nalézá několik stovek amerických vojáků z tankové brigády. Tu vyslal do Evropy tento měsíc ještě předchozí prezident Barack Obama k posílení spojenců z východního křídla Severoatlantické aliance, cítících se ohrožených ruskou politikou. Není to první nehoda příslušníků amerických ozbrojených sil na polských silnicích. Už ve čtvrtek havaroval jeden Hummer u Bolesławce.

Američané dorazili do Polska jako první západní kontingent, který bude na východním křídle NATO trvale rozmístěn. Část z nich se má později přemístit do Pobaltí, další do Bulharska a Rumunska a týlová jednotka do Německa.

Americké brigádní uskupení ve východní Evropě čítá celkem 3500 vojáků a více než 400 pásových a přes 900 kolových vozidel, včetně 87 tanků M1A2 Abrams, 18 samohybných houfnic Paladin, 144 bojových vozidel pěchoty Bradley a více než 400 vozů Humvee.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám