Hlavní obsah

Fillon odmítá požadavek Berlína, aby Francie vzala více migrantů

Berlín

Konzervativec François Fillon, favorit nadcházejících prezidentských voleb ve Francii, by v případě vítězství odmítl přijmout ze solidarity více migrantů, jak od evropských partnerů požaduje Německo. Řekl to Fillonův poradce pro zahraniční politiku Bruno Le Maire v rozhovoru, který v sobotu zveřejnil německý deník Bild.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

François Fillon

Článek

„V žádném případě,” odpověděl Le Maire na otázku, zda by Francie mohla vyhovět požadavku Německa na větší solidaritu v otázce migrantů.

„Fillon by jako prezident nesouhlasil s větším počtem běženců než teď, protože Francie není politicky a ekonomicky schopna to udělat,” vysvětlil politik, který je v týmu kandidáta tradiční pravice pověřen evropskými a mezinárodními záležitostmi.

Fillon má 23. ledna navštívit Berlín a setkat se s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Jeho poradce Bruno Le Maire v minulých dnech návštěvu v německé metropoli připravoval a podle agentury AFP v Berlíně jednal s hlavními německými ministry.

Konzervativní kancléřka Merkelová, která v minulých dvou letech otevřela více než miliónu žadatelů o azyl dveře do Německa, si často stěžuje na podle ní malou podporu v této otázce ze strany evropských partnerů. „Potřebujeme společnou zodpovědnost ohledně našich humanitárních povinností. Ta (společná zodpovědnost) nyní v Evropské unii velmi chybí,” poznamenala podle AFP v pondělí Merkelová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám