Hlavní obsah

Lupič, kterého postřelil slovenský herec Milan Kňažko, mluvil česky

Právo, Ivan Vilček
Bratislava
Aktualizováno

Lupič, jehož v noci na středu ve své bratislavské vile postřelil slovenský herec Milan Kňažko, mluvil česky. Uvedla to televize Joj bez dalších podrobností. Policie se k tomu zatím nevyjádřila. Server pluska.sk doplnil, že se měl lupič pokusit z domu odcizit 200 tisíc českých korun, desetitisíce maďarských forintů, hodinky a šperky.

Foto: Petr Horník, Právo

Slovenský herec Milan Kňažko

Článek

V Kňažkově bratislavské vile měl v noci z úterý na středu loupit devětačtyřicetiletý česky mluvící muž, uvedla televize Joj.

Policie to zatím potvrdit nechtěla. „Bližší informace poskytneme, až to umožní procesní situace,“ řekla policejní mluvčí Lucia Mihalíková.

Kňažko se vzbudil, lupiče přistihl a postřelil ho ze své legálně držené zbraně. Podle informací médií měl vystřelit celkem třikrát, přičemž jednou zasáhl zloděje do nohy. [celá zpráva]

Muž byl poté policisty zadržen v zahradě a převezen do nemocnice, kde se podrobil několikahodinové operaci. „Muž utrpěl vážné střelné zranění stehna, je po operaci,“ potvrdila mluvčí Univerzitní nemocnice Petra Stano Maťašovská.

Sám herec se k případu rovněž nechtěl vyjadřovat. „Je to pravda, byl tu zloděj,“ řekl pouze.

Kňažko připustil, že zloděj toho ukradl dost, ale protože byl zadržen na místě, v konečném důsledku mu nic nechybí. Lupič měl odcizit hlavně peníze a zlato. Zdá se, že zloděj přesně věděl, co a kde hledat.

Kňažko jednal legálně

Podle expertů není protiprávní, pokud Kňažko použil zbraň při ochraně sebe a svého majetku v nutné obraně. „V tomto případě je použití zbraně na ochranu života, zdraví či majetku v souladu se zákonem,“ potvrdil právník Jaroslav Ivor.

V roce 1989 vrátil Kňažko titul zasloužilý umělec na znamení nesouhlasu s politikou tehdejšího režimu. V listopadu 1989 byl tribunem bratislavských shromáždění. Stal se prvním ministrem zahraničí Slovenské republiky po rozdělení federace. Později zastával rovněž post ministra kultury. Neúspěšně kandidoval na funkci prezidenta Slovenské republiky a na post primátora Bratislavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám