Hlavní obsah

Německo letos dobrovolně opustilo 55 tisíc migrantů

Berlín

Letos opustí dobrovolně Německo zhruba 55 tisíc žadatelů o azyl. Je to nejvyšší počet za posledních 16 let, napsal ve středu deník Süddeutsche Zeitung s odvoláním na informace Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky. Většina z nich pocházela ze zemí západního Balkánu a měla jen nepatrnou šanci na získání trvalého pobytu v Německu. Vloni přišlo do země 1,1 miliónu žadatelů o azyl.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Největší skupinou, která Německo do listopadu opustila, bylo zhruba 15 tisíc Albánců. Za nimi následovali migranti ze Srbska, Kosova a Iráku, vždy přibližně v počtu 5000 osob. Přes 3200 lidí odcestovalo dobrovolně do Afghánistánu, což je desetkrát více než loni. Německé úřady ale daly těmto běžencům na návrat peníze, a v mnoha případech jim tak umožnily předejít deportaci.

Vynucených vystěhování z Německa se letos uskutečnilo zhruba 25 tisíc. Ta jsou ale podle deníku Süddeutsche Zeitung nákladnější.

Spolková vláda proto chce také v příštím roce zvýšit finanční pomoc pro migranty, kteří se rozhodnou dobrovolně odejít. Od února se má podle ministerstva vnitra rozjet program, v jehož rámci bude moci pětičlenná rodina migrantů dostat na návrat navíc 4200 eur (kolem 113 tisíc korun).

Celkem žilo ke konci roku 2015 v Německu zhruba 82,2 miliónu obyvatel, z toho 8,7 miliónu s cizím státním občanstvím, oznámil letos německý statistický úřad. Jen loni přišlo do země takřka 1,1 miliónu žadatelů o azyl.

Reklama

Výběr článků

Načítám