Hlavní obsah

Problém s ústavním soudem je vyřešen, odmítá Polsko kritiku Evropské komise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polská vláda ve čtvrtek označila za nepodložené obavy Evropské komise (EK), že ochromuje soudní systém své země. Problémy týkající se chodu ústavního soudu, který je hlavním předmětem sporu mezi Bruselem a Varšavou, jsou vyřešeny, uvedlo polské ministerstvo zahraničí v reakci na poslední kritická slova z EK.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Německý ústavní soud

Článek

„V návaznosti na jmenování nové předsedkyně ústavního soudu prezidentem ze dne 21. prosince se domníváme, že politický spor týkající se soudu skončil," uvedlo polské ministerstvo zahraničí v prohlášení.

„Doufáme, že od této chvíle všechny činnosti ústavního soudu budou v souladu s platnými zákony. Vzhledem k těmto novým okolnostem považujeme o to více za neopodstatněné, že (Evropská) komise trvá na své (dosavadní) zprávě o systémovém ohrožení právního státu v Polsku," stojí dále v prohlášení.

Evropská komise poslala ve středu Polsku nová doporučení týkající se právního státu v zemi. Varšava dostala dva měsíce na to, aby zareagovala.

Komise ve středu posuzovala vývoj, který v Polsku nastal od předcházejících doporučení, která byla poslaná 27. července a která v říjnu ve Varšavě vláda premiérky Beaty Szydlové odmítla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám