Hlavní obsah

Itálie počítá za letošek s rekordním počtem 192 tisíc uprchlíků

– Řím

Itálie předpokládá, že se letos na její území dostane rekordní počet migrantů. Do konce roku by při nastoleném trendu mělo na Sicílii dorazit celkem 192 tisíc běženců. Počítá s tím italské ministerstvo vnitra. Jak informovala agentura APA, výrazně by to překonalo dosud nejvyšší počet 170 tisíc uprchlíků z roku 2014. V současnosti v zemi pobývá zhruba 176 tisíc žadatelů o azyl.

Foto: Antonio Parrinello, Reuters

Afričtí běženci v sicilském přístavu Pozzallo. Ilustrační foto

Článek

Letos už podle údajů ministerstva přišlo na jih Itálie 175 tisíc migrantů. Ze 176 tisíc osob, aktuálně žádajících o azyl, je 24 tisíc nezletilých dětí, které se tam dostaly bez doprovodu dospělých. Jde o dvojnásobek loňského počtu.

Pouze u desetiny migrantů se daří zjistit totožnost.
Corriere della Sera

Zatím odsunuto jen málo migrantů

Většinu přicházejících podle resortu vnitra tvoří obyvatelé Nigérie, Eritreje a Guineje. Odsunuto z Itálie bylo zatím jen málo migrantů. Během letoška dostalo výzvu k opuštění země 17 tisíc osob, ve skutečnosti jich bylo ale deportováno jen pět tisíc.

Rovněž Bruselem slibované rozdělení desetitisíců migrantů do dalších zemí Evropské unie je velmi pomalé.

„Itálie platí vysokou cenu za svou izolaci, ke které ji nutí Evropa. Pouze u desetiny migrantů se daří zjistit totožnost. Projekt EU na přerozdělení přistěhovalců selhal,” napsal v sobotu list Corriere della Sera.

Reklama

Související články

Ve Středozemním moři vyzvedli 2200 migrantů

Lodě italské pobřežní stráže a mise Evropské unie v sobotu ve Středozemním moři zachránily přes 2200 migrantů, kteří se pokoušeli přeplout do Evropy. Podle...

Výběr článků

Načítám