Hlavní obsah

Měl u sebe nabitý kalašnikov a vlajku IS. V Nizozemsku odvrátili teroristický útok

– Rotterdam

Nizozemská policie zatkla 30letého muže, který podle ní připravoval teroristický útok ve jménu Islámského státu. V jeho bytě v Rotterdamu objevila nabitý kalašnikov, plné zásobníky i pyrotechniku. Nizozemská prokuratura v pátek oznámila, že dotyčný je vazbě už od středy.

Foto: Profimedia.cz

Příslušník vojenské policie u letiště Rotterdam - Haag

Článek

„Je podezřelý z přípravy teroristického činu,“ uvedli vyšetřovatelé v prohlášení.

Policie na podezřelého udeřila na základě tipu od tajné služby AIVD.

V bytě našla nejen útočnou pušku se dvěma plnými zásobníky a čtyři krabice s ilegální, vysoce výbušnou pyrotechnikou, ale také vyobrazení vlajky Islámského státu. Kromě toho měl muž v bytě hned několik mobilních telefonů a 1 600 eur v hotovosti (43 000 korun).

Vyšetřovatelé nesdělili mužovu totožnost. Vyšetřování pokračuje a podezřelý ve vazbě zůstane nejméně dva další týdny. Úřady kvůli hrozbě zpřísnily ostrahu některých míst včetně letiště mezi Rotterdamem a Haagem, v jehož okolí byla nasazena vojenská policie.

Bezprecedentní hrozba

Interpol nedávno varoval, že v Evropě existuje velká hrozba teroristického útoku. Před těmi varovaly své občany také USA. Šéf britské služby MI6 označil šíři hrozeb za bezprecedentní. [celá zpráva]

V Belgii byla v pátek prodloužena vazba třem lidem zadrženým kvůli podezření z jejich napojení na tzv. Islámský stát a rekrutování dobrovolníků do jeho řad v Sýrii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám