Hlavní obsah

V Nizozemsku schválili zákaz zahalování tváře na veřejnosti

Nizozemští poslanci v úterý přijali zákon zakazující zahalování tváře na veřejných místech, jako jsou školy, nemocnice a hromadná doprava. Nizozemsko se tak přidalo k dalším několika evropským zemím, kde podobné zákony, týkající se hlavně muslimských oděvů, již platí, uvedla agentura AFP.

Foto: Novinky

Oděvy žen v muslimských zemích

Článek

"Zákon byl schválen," oznámila předsedkyně dolní komory parlamentu marockého původu Khadija Aribová poté, co byl vládní návrh přijat 132 hlasy z celkového počtu 150.

Zákon, který musí ještě schválit Senát, zakazuje úplné či částečné zahalování tváře ve školách, v nemocnicích, v budovách státní správy i ve veřejné dopravě. Zákaz se tedy týká burek a nikábů, ale nevztahuje se na roušky nezbytné z hygienických či zdravotních důvodů zejména při výkonu rizikových činností či při jiných příležitostech, jako jsou zvláštní oslavy.

Rutte: Otázka bezpečnosti

Za porušení zákazu má být pokuta až do výše 410 eur (11 000 Kč).

Návrh zákona předložil ke schválení liberální premiér Mark Rutte letos v květnu s tím, že jde o otázku bezpečnosti, která nesouvisí s náboženstvím. Poslanci o textu jednali minulý týden v přítomnosti desítek žen se závoji přítomnými v galerii vyhrazené pro veřejnost. Podle nizozemských muslimek jde o přímý útok na jejich svobodu oblékat se tak, jak samy chtějí.

Podobné zákony byly rovněž přijaty ve Francii, v Belgii, v Bulharsku a v některých švýcarských regionech, upozornila agentura AFP.

Anketa

Je zákaz zahalování obličeje na veřejnosti správný?
Ano
98,2 %
Ne
1,8 %
Celkem hlasovalo 9149 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám