Hlavní obsah

Jeden uprchlík stojí německé daňové poplatníky přes 300 tisíc korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Jeden syrský uprchlík stojí německé daňové poplatníky ročně 11 800 euro (cca 319 000 korun). Napsal to deník Bild, který citoval z odpovědi vlády na interpelaci poslanců strany Levice ve Spolkovém sněmu. Do těchto nákladů se započítávají mimo jiné výdaje na ubytování, péči o nezletilé migranty bez doprovodu, platby za školy a jazykové kurzy.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Migranti v registračním středisku v Erdingu nedaleko německého Mnichova

Článek

Zmíněná suma ale neobsahuje výdaje na ekonomickou integraci žadatelů o azyl, jako například další vzdělávání či rekvalifikační kursy, a nejsou v ní započítány ani náklady na deportace odmítnutých žadatelů o azyl.

Tíhu péče o migranty nesou na svých bedrech města a obce, které proto žádají vlády jednotlivých spolkových zemí o větší podporu. „Mnohá města dostávají jen zlomek z peněz, které spolkovým zemím posílá na integraci uprchlíků centrální vláda,“ upozornila starostka Ludwigshafenu a předsedkyně Německého svazu měst Eva Lohseová.

Jako příklad uvedla své město, kterému prý zemská vláda uhradila jen polovinu všech nákladů spojených s péčí o migranty. Lohseová připomněla, že jen úprava hal pro ubytování migrantů byla velmi nákladná. „To nám ale nebylo proplaceno,“ řekla Lohseová.

Německé úřady letos očekávají, že do země přijde nanejvýš 300 tisíc migrantů, což je necelá třetina loňského počtu, uvedl Frank-Juergen Wiese, šéf spolkového úřadu pro migraci. Loni podle něho přišel do země méně než milión běženců a ekonomických uprchlíků. Dosud se udával počet 1,1 miliónu migrantů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám