Hlavní obsah

Německá policie provedla razii proti salafistům, zasahovala na 200 místech

Berlín
Aktualizováno

Německá policie provedla v úterý ráno razie v deseti spolkových zemích. Cílem protiteroristického zásahu byla organizace radikálních islamistů nazývající se Pravé náboženství. Uvedla to agentura DPA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Německá policie zasahuje na 200 místech v zemiVideo: Reuters

 
Článek

„Vzkaz radikálně islamistické scéně je jasný: fanatiky, kteří se snaží zradikalizovat mladé lidi a poslat je na cestu džihádu, netolerujeme,“ prohlásil hesenský ministr vnitra Peter Beuth.

Zásahy proti lidem podezřelým z podpory teroristické organizace Islámský stát se uskutečnily všechny najednou v 06:30 hodin. Více než sto policistů provedlo razie ve více než 200 bytech a kancelářích spojených s podezřelými salafisty, prozradil zdroj z bezpečnostních kruhů.

Policie zasahovala kromě jiného v Berlíně, Frankfurtu nad Mohanem, Hamburku či Brémách. List Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) uvedl, že všechny zásahy se soustředily v bývalých západoněmeckých zemích.

Chtěli rozdávat korán

Ultrakonzervativní salafisté hlásají nutnost vrátit se k prapůvodním kořenům víry a odmítají západní hodnoty.

Jak upozornila DPA, salafisté vyvolali v Německu rozepře svým záměrem rozdat zdarma 25 miliónů výtisků koránu. Ministr vnitra Thomas de Maizière zakázal jejich radikální organizaci činnost, stejně jako nedovolil jejich distribuční kampaň, kterou organizátoři nazvali Lži!

Deník FAZ poznamenal, že se při nynější policejní akci neočekávala zatčení nějakých významnějších islamistických ideologů. Podle DPA bylo hlavním cílem zabavení majetku organizace a shromáždění důkazů o jejich protiústavní činnosti.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Bojovníků Islámského státu je o tisíce méně, tvrdí USA

Foto: Faisal Al Nasser, Reuters

Muslim čte v koránu v saúdskoarabském Rijádu

Německé úřady odhadují, že v Německu se ke konci října nacházelo 9200 salafistů, z nichž 1200 je považováno za potenciální teroristy. FAZ doplnil, že 870 lidí z Německa se zapojilo do řad Islámského státu a dalších radikálních skupin v Sýrie a Iráku. Dvacet procent z nich jsou ženy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám