Hlavní obsah

Do křesla německého prezidenta míří Steinmeier

– Berlín

Kandidaturu sociálního demokrata a ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera na německého prezidenta podpoří i Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Steinmeier by tak měl v únorovém hlasování bez problémů uspět a stát se nástupcem Joachima Gaucka ve funkci hlavy státu.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier

Článek

Německá koalice jednala o kandidátovi na prezidenta několik měsíců, aniž došla ke shodě. Sociální demokraté v posledních týdnech hlasitě prosazovali Steinmeiera, který je nejpopulárnějším politikem spolkové republiky.

Koaliční strany CDU a CSU zvažovaly, že postaví vlastního kandidáta. Merkelová a její CDU se po ranní debatě špiček strany nakonec podle německých médií přiklonily k podpoře Steinmeiera, než by riskovaly případnou porážku vlastního kandidáta. U sesterské bavorské CSU může být podpora současného šéfa německé diplomacie slabší.

Debaty o prezidentských kandidátech jsou v Německu velmi sledované i proto, že mohou hodně napovědět o vládní koalici na spolkové úrovni. Dnešní krok by se touto optikou dal interpretovat jako souhlas s pokračováním velké koalice sociálních a křesťanských demokratů i po parlamentních volbách na podzim příštího roku.

V Německu prezidenta volí Spolkové shromáždění, v němž v únoru příštího roku zasedne 630 poslanců a stejný počet zástupců spolkových zemí. Žádná ze stran nebude mít ve sboru 1260 volitelů většinu. Křesťanští demokraté s CSU budou mít 542 až 543 zástupců, sociální demokraté 386 až 388, Zelení 145 až 146, Levice 94, Alternativa pro Německo (AfD) 35 a svobodní demokraté 33. Zbylí volitelé připadají na menší strany.

Výběr článků

Načítám