Hlavní obsah

BBC šokovala. Poslanec chtěl hymnu, tak mu pustili Sex Pistols

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská veřejnoprávní televize BBC se rozhodla po svém vyhovět požadavku jednoho poslance, aby na oslavu brexitu zase hrála na konci vysílání hymnu Bůh ochraňuj královnu. BBC sice pustila stejnojmennou nahrávku, ale jednalo se o protestní skladbu punkové skupiny Sex Pistols, která není vůči britské monarchii právě shovívavá.

Foto: BBC Newsnight

Jsme šťastni, že můžeme vyhovět, ohlásila moderátorka Kirsty Warková.

Článek

BBC kdysi hymnu na konec vysílání pouštěla, ale před 19 lety od toho upustila. Požadavek, aby skladbu Bůh ochraňuj královnu hrála na oslavu vystoupení Velké Británie z EU, vznesl konzervativní poslanec Andrew Rosindell.

Kirsty Warková, moderátorka programu BBC Newsnight, který se zabývá událostmi a komentáři, na programu BBC News ve středu večer ohlásila, že poslanci bude vyhověno. „Nejsme sice BBC1 a den ještě docela nekončí, přesto jsme nesmírně šťastni, že můžeme vyhovět. Dobrou noc,“ prohlásila, načež se na obrazovce objevil letitý videoklip Sex Pistols, v němž se zpívá: „Bůh ochraňuj královnu, fašistický režim, udělají z tebe pitomce, možná vodíkovou bombu. Bůh ochraňuj královnu, není to žádná lidská bytost, budoucnost neexistuje a Anglie je zasněná“.

BBC po apelu poslance pustila namísto hymny Sex Pistols.

Související témata:

Foto: Pool, Reuters

Královna Alžběta II.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Poslanec Rosindell nebyl nadšený. „BBC by měla být bezostyšně britská a požadavek na zahrání naší britské národní hymny jedenkrát denně na BBC1 není nijak přehnaný. Kdysi to dělali a je načase se k tomu vrátit,“ řekl deníku Daily Telegraph.

Reklama

Související témata:

Související články

Brexit musí posvětit parlament, rozhodl soud

Formální zahájení procesu vystoupení Spojeného království z Evropské unie musí posvětit britský parlament. Podle BBC o tom rozhodl Vrchní soud v Londýně....

Výběr článků

Načítám