Hlavní obsah

V Berlíně vystavili repliku části Hitlerova bunkru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Repliku části bunkru nacistického vůdce Adolfa Hitlera vystavilo ve čtvrtek soukromé muzeum v Berlíně, napsal ve čtvrtek server týdeníku Focus. Je umístěna v bývalém protileteckém krytu jen dva kilometry od místa skutečného bunkru, který byl po válce zbořen.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Replika Hitlerova obývacího pokoje a pracovny

Článek

Expozice znázorňuje Hitlerův obývací pokoj a kancelář z bunkru, ve kterém vůdce strávil v závěru prohrané druhé světové války poslední dny svého života. Stěnu zdobí obraz s portrétem Friedricha II. Na stole se nachází soška pastýře, v jednom rohu místnosti jsou pendlovky, ve druhém láhev s kyslíkem.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

V bývalém protileteckém krytu je umístěna expozice Hitlerova bunkru.

Projekt ostře zkritizovalo přilehlé muzeum Topografie teroru. Podle tohoto střediska dokumentujícího nacistické zločiny jde o "show“. „Je to verze Disneylandu, vše jde pouze na efekt. Žádné vysvětlování, žádné dokumenty, žádná fakta,“ uvedl mluvčí muzea.

Kurátor výstavy Christoph Neubauer výtky odmítá. Tvrdí, že rekonstrukce Hitelrova pokoje je téměř identická. Byla vytvořena podle dobových fotografií a nákresů. Pokoj lze navíc navštívit jen v rámci prohlídek s odborným průvodcem. Výstava podle pojednává rovněž o konci války, která připravila o život desítky milionů lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám