Hlavní obsah

Italská vesnice postavila barikády a nevpustila autobus s migranty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé vesnice Gorino na severu Itálie v provincii Ferrara v pondělí večer uzavřeli vstupy do obce. Na všech třech přístupových cestách vyrostly barikády, které zabránily příjezdu autobusu s uprchlíky. Ti se měli nastěhovat do místní ubytovny, napsala tisková agentura APA. Po dlouhém vyjednávání s obyvateli obce byli nakonec běženci převezeni do jiného ubytovacího zařízení.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zhruba 200 obyvatel vesnice čekalo na příjezd autobusu s migranty. Přitom skandovali: „Nechceme je tady“.

Autobus, v němž bylo 18 lidí, z toho osm žen a několik dětí, doprovázela policie. Když dorazil k vesnici Corino, nastalo zdlouhavé vyjednávání. Ubytovna, kde měli migranti zůstat, patří sice místním úřadům, ale poslední čtyři roky ji má v pronájmu soukromník.

Po dlouhém vyjednávání museli být nakonec běženci převezeni do jiného ubytovacího zařízení. „Stydím se za chování vesničanů,“ prohlásil státní tajemník Mario Morcone, který má na starosti problematiku běženců.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) připlulo letos do Itálie z afrického pobřeží na 142 tisíc migrantů. Za celý loňský rok jich přitom přes Středozemní moře do Itálie připlulo téměř 154 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám