Hlavní obsah

Odsoudili nás za naši víru, brání se křesťané, kteří odmítli upéct dort pro gaye

– Belfast

Irští manželé, kteří byli za diskriminaci pokutováni, protože ve svém pekařství odmítli upéct dort s nápisem na podporu homosexuálů, se sami cítí oběťmi. Daniel a Amy McArthurovi v rozhovoru pro televizi Sky News vysvětlili, že jsou věřícími křesťany a objednávka byla v rozporu s jejich vírou.

Foto: Niall Carson, ČTK/AP

Daniel a Amy McArthurovi pro prohraném odvolacím soudu.

Článek

„Nikdy jsme se nechtěli nikoho dotknout, současně jsme se ale jako křesťané přirozeně cítili dotčeni a poškozeni severoirskou komisí pro rovnost,“ řekl Sky News Daniel McArthur poté, co jeho rodinná firma pohrála odvolací soud. Ten manželům udělil pokutu ve výši 500 liber, tedy v přepočtu více než 15 tisíc korun a povinnost zaplatit soudní výlohy. Ty se v přepočtu na koruny vyšplhaly na 2,5 miliónu.

„Jsme zklamáni. Nevzali v potaz, v jaké míře se víra promítá do našeho svědomí a do způsobu, jakým vedeme naše podnikání. Ale stále věříme, že vše řídí bůh,“ řekl McArthur a dodal, že musejí spolu s manželkou kvůli své víře žít s nálepkou homofobů.

Z tisícovky 2,5 miliónu

Sňatky leseb a gayů jsou v Severním Irsku na rozdíl od zbytku Spojeného království stále nelegální. Dort s nápisem na podporu gayů si objednal aktivista Gareth Lee a zaplatil za něj 36,5 libry, tedy 1100 korun. Když ale manželé McArthurovi zakázku odmítli a peníze vrátili, Lee se obrátil na soud. Ten pekárně Ashers Baking udělil pokutu 500 liber. Dalších 88 tisíc liber, tedy 2,5 miliónu korun činí soudní náklady. [celá zpráva]

Společnosti Ashers Baking se ale procesu, který byl, jak konstatovala agentura Reuters, ostře sledovaný a silně zpolitizovaný, odvolala. Odvolací soud dal nicméně znovu za pravdu gayovi, který nedostal svůj dort. "Skutečnost, že pekař dělá dort pro určitý tým či ztvárňuje čarodějnice na dortu k Halloweenu, neznamená žádnou podporu něčemu z toho," citovala ČTK z pondělního rozsudku soudu.

Pošlapaná svoboda projevu

McArthurovi nyní zvažují co dál. Vzdát se nechtějí. V reakci na rozsudek McArthur řekl, že ”rozhodnutí podkopává demokratické svobody". Pokud zákony o rovnosti znamenají, že lidé mohou být trestáni za zdvořilé odmítnutí podpořit cizí myšlenku, pak se zákony musí změnit," dodal McArthur.

Pekařů se podle Sky News zastal i severoirský aktivista za práva homosexuálů Peter Tatchell. „Ten verdikt je porážkou svobody vyjadřování. Z toho, že může být (firma) Asher Baking právně přinucena pomáhat s propagací sňatků lidí stejného pohlaví, vyplývá, že mohou být homosexuální pekaři nuceni péct dorty s homofobními slogany,“ varuje Tatchell.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám