Hlavní obsah

Dohoda CETA má ještě šanci, jednání se prodlužují

– Brusel

Čtvrteční summit EU a Kanady, kde se měla podepsat smlouva CETA, se může stále ještě konat, uvedl v pondělí večer předseda Evropské rady Donald Tusk. Odpoledne přitom už belgický premiér Charles Michel oznámil, že jeho země smlouvu podepsat nemůže kvůli odporu Valonska.

Foto: Mike Segar, Reuters

Předseda Evropské rady Donald Tusk.

Článek

„Společně s premiérem Justinem Trudeauem si myslíme, že čtvrteční summit je stále možný,” napsal na Twitteru Tusk. Společně oba povzbudili všechny zúčastněné, aby dál hledali řešení.

Tusk tak prodloužil termín pro hledání východiska z patu. Evropská unie dala původně Belgii čas k tomu, aby nalezla řešení, do pondělního večera.

Proti dohodě se totiž postavilo Valonsko. Sice se povedlo vyjednat ústupky v oblasti zemědělství, ale nepodařilo se najít shodu u arbitráží.

Ještě předtím ohrožoval dohodu odpor Rumunska a Bulharska, ale Kanada nakonec slíbila ukončení vízové povinnosti pro občany obou zemí od počátku prosince příštího roku.

Podpis smlouvy CETA, označované za moderní obchodní dohodu uzavíranou v Evropě s velmi blízkou zemí, se měl uskutečnit ve čtvrtek na summitu EU-Kanada v Bruselu.

Jednání o CETA ukazuje, jaké problémy může mít přijímání dohody TTIP.

Reklama

Výběr článků

Načítám