Hlavní obsah

Bratislavský kraj zakázal činnost klinice, na níž působil falešný chirurg

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Bratislavská klinika Adelais Clinique, na níž působil falešný plastický chirurg Yassine Ghazi, definitivně skončila. Šéf Bratislavského kraje Pavol Frešo v pátek oznámil, že podpisem předběžného opatření její činnost zakázal.

Článek

„Klinika může dostat pokutu ve výši 33tisíc eur (téměř 900 tisíc korun), uvedl Frešo pro Novinky. Jak dlouho zmíněná klinika fungovala bez příslušné licence, neví. Jednatelem kliniky byl sám Ghazi, který však neměl potřebnou licenci.

Na klinice se prováděly zákroky v lokální anestézii a lékaři nepoužívali roušky. Případem se už zabývá policie, která si vyžádala podklady z úřadu pro dohled nad zdravotní péčí.

Chirurg a bývalý děkan bratislavské lékařské fakulty Peter Labaš si nedokáže vysvětlit, jak mohl lékař bez patřičného vzdělání a povolení operovat. Podle Labaše se operace prsou musí provádět v celkové anestézii. Domnívá se, že Ghazi by měl skončit ve vězení. Bez trestu by neměl zůstat ani fakt, že Ghazi zveřejňoval fotografie z operací na sociálních sítích bez vědomí pacientek.

Příspěvek z Facebooku falešný chirurg zřejmě chtěl odebrat, na webu sociální sítě je ale stále viditelný.

Ghazi po odhalení případu zmizel a nezvedá ani telefon. Do redakce deníku Nový čas se ozvalo několik žen, kterým Ghazi zkazil plastiku prsou. „První operaci dělal pět hodin a při poslední jsem řvala bolestí, protože jsem všechno cítila. Byla jsem řezaná doslova zaživa,“ uvedla jedna z pacientek.[celá zpráva]

Další pacientka zaplatila za plastickou operaci 4500 eur (přes 121 tisíc Kč) a po zákroku měla závažné zdravotní problémy. Podle informací Nového času trvala první operace sedm hodin a pak ji lékař poslal do hotelu. Druhý den trvalo vkládání implantátu devět hodin a pacientku, která trpěla značnými bolestmi, poslal po zákroku opět do hotelu. Zde u ní dvakrát zasahovala záchranka.

Podle právníků mohou pacientky podat na falešného plastického chirurga žalobu o náhradu škody, za způsobenou bolest i za ochranu osobnosti. Podle informací deníku Plus jeden deň měl stejný lékař působit i v Praze a Plzni. Kliniku má mít i ve Vídni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám