Hlavní obsah

Cyklisté budou moci na Slovensku do sedla s půl promile, má to ale háček

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Od prvního ledna 2017 mohou cyklisté na Slovensku sednout na kolo po konzumaci dvou desetistupňových piv nebo jedné skleničky vína. Slovenský parlament totiž ve středu schválil povolené množství alkoholu pro cyklisty do hladiny 0,5 promile. Toto nařízení však platí pouze pro území obce nebo pro cyklostezku. Jízda na kole mimo obce bude i nadále bez tolerance.

Foto: Pavel Novotný, Sport.cz

Cyklistika a střídmá konzumace alkoholu půjdou na Slovensku opět skloubit.

Článek

Novelu zákona o silničním provozu podpořilo 113 vládních i opozičních poslanců. Zmíněná hodnota alkoholu nemá podle odborníků vliv na schopnosti účastníka silničního provozu. Podle předkladatelů novely je potřebné i tímto opatřením podporovat cyklistiku.

„Třeba i na bázi pozitivní diskriminace ve vztahu k užití alkoholických nápojů,“ uvedli předkladatelé novely poslanci vládní strany Most-Híd Tibor Bastrnák a Gábor Gál.

Názory se různily

Opoziční poslanec Ondrej Dostál (Svoboda a Solidarita) chtěl prosadit, aby tolerance byla snížena na 0,3 promile, ale platila i pro řidiče motorových vozidel. „Z 28 členských zemí Evropské unie 16 toleruje 0,5 promile,“ argumentoval Dostál.

Jeho návrh však neprošel. Poslanec Peter Kresák (Most-Híd) je nadále pro nulovou toleranci pro řidiče motorových vozidel. „Jako řidič jsem pro nulovou toleranci vzhledem k tomu, co se děje na slovenských silnicích,“ uvedl. Poslanec opoziční strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Martin Fecko je pro nulovou toleranci i pro cyklisty. Alkohol označil za drogu.

Anketa

Měla by být tolerance alkoholu pro cyklisty i v Česku?
Ano, bez omezení
6 %
Ano, do 1 promile
18,1 %
Ano, do 0,5 promile
43,1 %
Nižší než výše uvedená
0,8 %
Ne
32 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3040 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám