Hlavní obsah

Calais sice ruší tábor a staví zeď, ale migranti se přesunuli a dál útočí na kamióny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Calais

Francouzská vláda se chystá definitivně vyklidit tábor, který si na okraji přístavního města Calais vybudovali běženci. U dálnice přivádějící dopravu k eurotunelu navíc roste čtyřmetrová zeď, která má zabránit migrantům v napadání kamiónů, s nimiž se chtějí dostat do Velké Británie. Jenže migranti si o pár desítek kilometrů dál zřídili nová tábořiště, odkud v noci dorážejí na kamióny.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Běženci v calaiské Džungli

Článek

Francouzské úřady původně chtěly calaiský tábor přezdívaný Džungle vyklidit tento týden, ale nestihnou to, protože nabrala zpoždění registrace až 1300 dětí a mladistvých, kteří mezi 6000 až 10 000 běženců v místě žijí.

Francouzi se snaží migranty odvézt do lépe vybavených ubytoven a dál od dálnice ústící do eurotunelu, který spojuje Francii s Británií. Za britské peníze také při dálnici vzniká kilometr dlouhá, čtyři metry vysoká zeď, která má zabránit tomu, aby lidé houfně vbíhali před auta s cílem přibrzdit je a naskočit na ně. O víkendu zde bylo zasazeno šest dalších betonových bloků.

Přesunuli se dál

Část běženců ale nečekala a zařídila se po svém, upozornila televize SkyNews. Migranti většinou z Eritreje, Etiopie a Súdánu si podle ní vybudovali nový tábor u vesnice Norrent-Fontes zhruba 50 kilometrů na jih od Calais.

Ještě nedávno se zde nacházelo pár desítek lidí, nyní jich jsou tři stovky a další tábor roste podle stanice opodál.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výstavba zdi v Calais pokračuje Video: Reuters

Napadli reportéry

Migranti nejenže zvolili opět místo u dálnice A26, která vede do Calais, ale také u motorestu s čerpací stanicí, kde kamióny zastavují. Reportéři SkyNews vylíčili, že běženci mají v příkopu u parkoviště nachystanou na zemi deku a lahve s pitím, a po setmění se sem přesunou a vyčkávají na vhodnou příležitost k proniknutí do kamiónu.

Reportéři běžence v táboře zpovídali minulou středu a natáčení probíhalo bez problémů. Když se ale ve čtvrtek před půlnocí vypravili k benzínce, skupina dvou desítek migrantů vyčkávajících na svoji příležitost je napadla s holemi, nožem a kameny, a vzala jim kameru s veškerým záznamem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Džungle v Calais bude brzy zcela vyklizenaVideo: AP

Ani u Norrent-Fontes ale běženci neváhají ohrožovat auta v plné jízdě na silnici. „Záběry z palub aut ukazují, jakou používají taktiku. Na cestu položí větve a nutí kamióny zastavovat. V některých případech jsou vrhány i kameny,“ uvedla britská televize.

Na konto francouzských úřadů ještě dodala: „I přes množství policistů, hlídky na silnici a u čerpacích stanic, to vypadá, že mají se zastavením těchto útoků potíže“.

Reklama

Související témata:

Související články

V táboře u Calais je přes 9000 migrantů

V provizorním táboře pro migranty u Calais nyní žije nejvíc lidí od jeho vzniku na začátku loňského roku. Zástupci prefektury v něm napočítali na 6900...

Výběr článků

Načítám