Hlavní obsah

Syřan podezřelý z plánování útoků v Německu spáchal ve vězení sebevraždu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lipsko
Aktualizováno

Syřan Džábir Bakr, který měl plánovat bombový útok na letišti v Německu, spáchal ve středu večer ve své cele sebevraždu. Podle agentury DPA se ve své cele oběsil. Syřana zadržela v Lipsku německá policie v pondělí poté, co jej spoutali jeho krajané.

Foto: Christian Zander, ČTK/AP

Podezřelý Džábil al-Bakr

Článek

Podle magazínu Der Spiegel držel Bakr ve vězení hladovku a hrozilo, že si může sáhnout na život. Proto jej policisté neustále hlídali. Jak se mu podařilo spáchat sebevraždu, není zatím zcela jasné. Server Bild ale napsal, že byl podezřelý zřejmě kontrolován jen jednou za hodinu.

Vyšetřovatelé jej podezírali z plánování útoků na německá letiště. Bakr měl podle nich vazby na teroristickou organizaci Islámský stát.

V Bakrově bytě v Saské Kamenici policie v neděli našla několik set gramů silné výbušniny, která vypadá jako triaceton triperoxid, což je trhavina použitá při atentátech v Paříži a Bruselu. V bytě byla také rozbuška a asi kilogram chemikálií na výrobu dalších výbušnin.

Panovaly obavy, že Bakr chce zaútočit na letiště v Berlíně, a proto byla zvýšena bezpečnostní opatření na Tegelu i v Schönefeldu. [celá zpráva]

Úřady už dříve potvrdily, že Bakr do Německa přišel v únoru loňského roku a zadržen byl v Rosenheimu. O několik měsíců později dostal azyl. V mezidobí byl podle německých médií jak v Sýrii, tak v Turecku.

Zadrželi ho další Syřané

Podezřelého dopadli policisté v pondělí ráno v Lipsku, zneškodnili ho jiní Syřané. Policie ovšem zásah nepopsala, protože nechtěla ohrozit ty, kteří jí pomohli. Ve stejný den soudce poslal Bakra do vazby.

„Brzo ráno policie přijala tip od člověka stejné národnosti, že podezřelého Bakra drží v bytě v Lipsku,“ uvedla v prohlášení a dodala: „Lipská policie okamžitě jela na místa a Bakra zadržela.“ [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám