Hlavní obsah

Se zesnulým prezidentem Kováčem se přišly rozloučit desítky Slováků

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Desítky lidí se ve středu přišly rozloučit s prvním slovenským prezidentem Michalem Kováčem, který zemřel před týdnem ve věku 86 let na selhání srdce. Jeho rakev byla vystavena v Rytířské síni Bratislavského hradu.

Se zesnulým prezidentem Kováčem se přišly rozloučit desítky SlovákůVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Přišel jsem se poklonit jeho památce. Byl to náš první prezident,“ řekl Novinkám Karol Fürth z Bratislavy.

„Obdivovala jsem pana prezidenta Kováče, když se postavil Mečiarovi. Nezalekl se ani tehdy, když mu unesli syna. Vždy bojoval za demokracii a za to mu patří náš dík,“ uvedla Mária Šimeková.

„Přišla jsem mu poděkovat za to, jak hájil zájmy Slováků při rozdělení Československa, a za to, že se nepoložil ani před Mečiarem,“ zdůraznila Terézia Horňáčková.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Vlajky na Bratislavském hradě jsou na půl žerdi.

Vystrojí státní pohřeb

Ve čtvrtek se bude konat státní pohřeb za účasti českého prezidenta Miloše Zemana a bývalého českého prezidenta Václava Klause. Rakev bude umístěna na lafetě děla a zahalena vlajkou Slovenské republiky.

„Rakev budou doprovázet příslušníci čestné stráže prezidenta Slovenské republiky. Na konci smutečního průvodu bude pochodovat 60 vojáků pozemních sil, 60 vojáků vzdušných sil a 60 vojáků speciálních sil,“ uvedla kancelář slovenského prezidenta ve zprávě zaslané Novinkám.

Smuteční průvod se přesune z Bratislavského hradu na první nádvoří Prezidentského paláce. Po hymně Slovenské republiky přítomní uctí památku zesnulého prezidenta minutou ticha. Poté zazní 20 dělostřeleckých salv z nábřeží Dunaje.

Smuteční průvod se pak přesune do dómu sv. Martina, kde se bude konat zádušní mše a se smutečním projevem vystoupí současný slovenský prezident Andrej Kiska. Pohřeb prezidenta Kováče se potom uskuteční v kruhu nejbližší rodiny na bratislavském Ondrejském hřbitově.

Michal Kováč
Po rozdělení Československa byl Michal Kováč 15. února 1993 zvolen prvním slovenským prezidentem a tuto funkci zastával až do roku 1998.
Kováč se dostal do ostrého sporu s tehdejším slovenským premiérem Vladimírem Mečiarem. V roce 1995 unesli prezidentova syna Michala Kováče mladšího do Rakouska. Na únosu se měla podílet i Slovenská informační služba vedená Mečiarovým oblíbencem Ivanem Lexou. Cílem údajně byla diskreditace hlavy státu.
V roce 1998 odevzdal Kováč prezidentské kompetence vládě, protože jeho nástupce ještě nebyl zvolen. Vláda v rámci prezidentských kompetencí udělila na případ únosu Kováče mladšího amnestii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám