Hlavní obsah

Francie sleduje 15 tisíc podezřelých islamistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Policie a tajné služby ve Francii evidují a sledují 15 tisíc lidí podezřelých z islámského radikalismu. Ve středu to uvedl týdeník Le Point. Počty potvrdil už před časem premiér Manuel Valls. Ještě před dvěma lety Francouzi monitorovali jen desítku lidí.

Foto: Reuters

Policisté v Paříži. Ilustrační foto

Článek

Aktivnější vyhledávání potenciálních teroristů začalo v lednu 2015, kdy Francii postihl první z řady atentátů, při nichž džihádisté zabili celkem přes 230 lidí.

Když byla na začátku září odhalena buňka Islámského státu, která se chystala zaútočit na pařížském nádraží, potvrdil premiér Valls, že v hledáčku bezpečnostních složek je už 15 tisíc lidí.

„Tento týden byly odhaleny nejméně dva plánované útoky,“ prohlásil tehdy Valls a varoval, že při takovém množství extremistů není vyloučen další masakr. „Přijdou nové útoky s nevinnými oběťmi,“ uvedl s tím, že Francouzům nemůže lhát.

Na zvláštním seznamu
Na seznam FSPRT, který se snaží evidovat všechny radikální islamisty představující možnou hrozbu ve Francii, se dostávají i muži, které nahlásí jejich zaměstnavatel, protože například odmítají podat ruku ženám. Jsou zde ale především uvedeny osoby, které nedávno konvertovaly k radikálnímu islámu, nebo které mají vazbu na takzvaný Islámský stát.
Zvláštní seznam průběžně doplňují a aktualizují jak ústřední protiteroristické služby, tak regionální bezpečnostní velitelství. Od letošního dubna se také využívá speciální telefonní linka, na které mohou lidé upozorňovat na údajné islámské radikály ve svém okolí. Na seznam se podle úřadů dostane asi jedna z deseti takto nahlášených osob.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám