Hlavní obsah

Německá policie pátrá po Syřanovi kvůli plánovanému atentátu, obrátila se i na Česko

– Chemnitz • Aktualizováno

Německá policie pátrá po 22letém Syřanovi, kterého podezřívá z plánování bombového útoku na letišti. Džábira al-Bakra se nepodařilo dopadnout při razii na sídlišti v Saské Kamenici (Chemnitz), kde byly nalezeny výbušniny a provedena řízená exploze. Tři lidé byli zadrženi. Německá policie se obrátila na zahraniční kolegy včetně českých s prosbou o pomoc.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Policisté v Saské Kamenici

Článek

„Není žádná indicie, že by se měl (podezřelý) pohybovat na území České republiky, nicméně vzhledem k tomu, že se Saskem sousedíme, obrátili se na nás," řekl mluvčí krajské policie v Ústí nad Labem Daniel Vítek.

Německá policie zahájila rozsáhlou operací v Saské Kamenici v sobotu ráno na základě tipu od kontrarozvědky. Německý úřad na ochranu ústavy BfV muže ale delší dobu sledoval. Část města byla uzavřena a policisté vyzvali obyvatele, aby nevycházeli ven.

Policie provedla u jednoho bytu na sídlišti Fritze Heckerta na místě řízenou explozi, aby se dostala dovnitř. Muž, kterého chtěla zadržet, však v něm nebyl. Bylo v něm ale nalezeno několik set gramů výbušniny, která je brizantnější než TNT, řekl mluvčí policie Tom Bernhardt CNN.

Foto: LKA Sachsen

Džábir al-Bakr na snímku saské zemské policie

Po nálezu výbušnin stoupl počet evakuovaných na osmdesát. Zůstávají v hotelích nebo u příbuzných a známých.

Foto: ČTK/AP

Policisté při zásahu v Saské Kamenici

Kvůli nálezu podezřelého zavazadla bylo uzavřeno hlavní nádraží v Saské Kamenici. Ve městě byly zadrženy tři osoby, které byly s podezřelým ve styku, uvedl Der Spiegel.

Kvůli pokračujícímu pátrání policie požádala obyvatele, aby nezveřejňovali na Facebooku a Twitteru fotografie ze zásahu.

Hon na Syřana zatím bez úspěchu

Nadále pokračuje rozsáhlá akce s cílem dopadnout podezřelého, uvedla na Twitteru večer policie: „Pátrání po podezřelém je v běhu. V tuto chvíli ale nevíme, kde se nachází ani co nese. Buďte opatrní.”

„Chceme je ho najít tak rychle, jak to jen půjde,” řekl už odpoledne mluvčí Bernhardt a dodal: „Musíme ho považovat za nebezpečnou osobu.” Není přitom jasné, zda je ozbrojen.

Foto: Arno Burgi, ČTK/AP

Sídliště v Saské Kamenici, kde zasahovala německá policie.

K osobě Syřana Bernhardt uvedl, že je mu dvaadvacet let a pochází z venkovské oblasti u Damašku. Zatím není jasné, jak se Syřan do Německa dostal, zprávy, že šlo uprchlíka, se zatím nepodařilo potvrdit, napsal web týdeníku Focus.

Neověřené jsou i informace časopisu Der Spiegel, že Syřan plánoval útok na některé z německých letišť. Nasvědčuje tomu, že byla zvýšena bezpečnostní opatření na východoberlínském letišti Schönefeld. Bylo tam rozmístěno třicet policistů a nejezdí tam autobusy.

Mluvčí Bernhardt ale uvedl, že policie neví ”kdy, kde, jak a proč” chtěl zaútočit.

Reklama

Výběr článků

Načítám