Hlavní obsah

Bratislava zakázala pyrotechniku, zákaz platí i na Silvestra

Právo, ivi
Bratislava

Hlavní město Slovenska zakázalo celoročně používání pyrotechniky. V Bratislavě budou povoleny pouze profesionální ohňostroje.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Všeobecně závazné nařízení (VZN) vstoupí v platnost 1. listopadu 2016. Bratislavský magistrát odůvodnil toto opatření potřebou chránit veřejný majetek. Zákaz platí pro použití světlic, petard a další pyrotechniky, která způsobuje hluk. Za porušení VZN hrozí pokuta do 500 eur (13 500 Kč). Na dodržování nařízení budou dohlížet městští strážníci.

Podle členky městského zastupitelstva Soni Svoreňové se zákazem používání pyrotechniky eliminuje hluk, zranění i stres starších občanů, těhotných žen a domácích zvířat. „Netvrdím, že zákaz odradí všechny, ale značnou část obyvatel, především rodičů, to odradit může,“ řekla Svoreňová.

I na Silvestra

Náměstkyně primátora Bratislavy Iveta Plšeková zdůraznila, že zákaz se netýká profesionálních ohňostrojů, scénické pyrotechniky a prskavek. Člen městského zastupitelstva Jozef Uher upozornil, že by se mělo přistoupit především k zákazu prodeje pyrotechniky, protože jinak se v praxi ničeho nedosáhne. „Zákaz prodeje pyrotechniky není v našich rukou,“ reagovala Plšeková.

Původní návrh počítal s výjimkou pro používání pyrotechniky na Silvestra. Nakonec však hlasováním prošel návrh na celoroční zákaz. „Hlavní město může sloužit jako inspirace pro ostatní samosprávy,“ uvedla náměstkyně primátora Bratislavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám