Hlavní obsah

Nejsem alkoholik, mám potíže se stabilitou, vysvětluje šéf Evropské komise

Aktualizováno

Předseda Evropské komise (EK) Jean-Claude Juncker v rozhovoru pro francouzský list Libération vyvracel spekulace o tom, že je závislý na alkoholu. Uvedl, že lidem se často zdá, že je opilý, ale tak to není. Ve skutečnosti má prý po vážné autonehodě před 27 lety potíže s rovnováhou a špatně chodí.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Článek

„Myslíte si, že bych byl ještě v úřadu, kdybych míval ke snídani koňak?“ prohlásil jednašedesátiletý Juncker, který v minulosti opakovaně zaujal svým neformálním vystupováním, například když na Evropské radě vítal předsedy vlád unijních zemí a rozmáchle je poplácával po obličeji, poměřoval si s nimi barvy na kravatách a maďarského premiéra Viktora Orbána zdravil jako diktátora. [celá zpráva]

Juncker dnes podle svých slov bojuje jen s únavou. „Pracuji 14, 15 hodin denně, a na to jsem nebyl zvyklý,“ řekl.

Někdejší lucemburský premiér tvrdí, že mu fámy o jeho alkoholismu otravují život a způsobují potíže i v jeho manželství: „Už i žena se ptá, jestli jí nelžu, že nepiji doma“.

Půl roku na vozíku

Juncker, který je náruživým kuřákem, tvrdí, že má potíže s chůzí a stabilitou od vážné autonehody v roce 1989. „Ležel jsem tři měsíce v kómatu a pak strávil šest měsíců na vozíku,“ vylíčil. Dodal, že mu dělá potíže levá noha, proto se musí při chůzi po schodech přidržovat zábradlí.

Francouzský novinář Jean Quatremer, který s Jean-Claudem Junckerem hovořil během lehkého oběda, k tomu podotkl, že předseda EK obědový salát zapil čtyřmi skleničkami sektu. Když spolu hovořili před lety, stál ještě Juncker v čele vlády Lucemburska. K jídlu pil bílé víno a na závěr si dal tři sklenky koňaku.

Související téma:

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker

Reklama

Související články

Juncker podpořil projekt dvourychlostní Evropy

Evropská unie bude muset změnit svůj rámec, aby některé země mohly postupovat ve všem společně, a jiným aby umožnila menší účast. V Bruselu to ve středu...

Výběr článků

Načítám