Hlavní obsah

Mayová chystá obří reformu škol

– Londýn
Právo, rm

Největší reformu základního a středního vzdělání za posledního půlstoletí připravila britská premiérka Theresa Mayová. Ačkoli od nástupu do funkce se od ní čeká především uskutečnění odchodu Británie z EU, Mayová politickou scénu zaskočila ambiciózním plánem výběrového školství: školám otevře prakticky neomezenou možnost volit si nejnadanější žáky, což dosud mohly jen v limitované míře.

Foto: Nick Ansell, ČTK/AP

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Podle návrhu nového školského zákona budou moci školy vybírat na základě testů ty nejnadanější děti v 11, 14 a 16 letech. Pokud adept neuspěje v jedenácti, bude mít ještě dvě šance na zlepšení a postup do kvalitnější vzdělávací ligy. Radikální nástup výběrového vzdělání se premiérka pokouší prezentovat jako pomoc nižším pracujícím vrstvám, což doplnila tento týden ostrým útokem na „bohaté soukromé školy, odtržené od života“.

Poslední velká školská reforma proběhla v Británii v 60. letech minulého století a znamenala odklon od výběrového školství. Mayová nyní operuje statistikami, podle nichž má 99 procent existujících výběrových škol vynikající výsledky, zatímco u státních škol je úspěšná jen pětina.

The Guardian: Mazaný kalkul

Podle deníku The Guardian ale Mayová zkouší dalekosáhlý sociální experiment – odvrátí se od pomoci lidem na dně společenského žebříčku a bude systematicky podporovat početnější nízkopříjmovou vrstvu, z níž se dosud do špičkových škol dostane jen zlomek dětí. „Snaží se vypadat jako reformátorka, ale chce hlavně přetáhnout k toryům středové voliče,“ napsal list.

Související téma:

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová

Reklama

Výběr článků

Načítám