Hlavní obsah

Každý druhý uprchlík je mladší 18 let, před válkou a hladem utíkají milióny dětí

V současnosti je na světě kolem 50 miliónů dětí, které vyhnaly z jejich domovů válečné konflikty, násilí a chudoba, uvedl ve středu ve své zprávě Dětský fond OSN (UNICEF). Podle materiálu nazvaného Vykořenění uprchlo zhruba 28 miliónů dětí před bojovými konflikty, dalších asi 22 miliónů odešlo kvůli kriminálnímu násilí či chudobě.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Dítě na chorvatských hranicích

Článek

„Jakou zaplatíme cenu, pokud nezvládneme těmto mladým lidem zajistit vzdělání a normálnější dětství? Jak mohou pozitivně přispět svým společnostem? Pokud nemohou, tak nejenže budou mít pokaženou budoucnost, ale bude oslabeno i jejich společenství,“ uvedl výkonný ředitel UNICEF Anthony Lake.

Ze statistik UNICEF vyplývá, že každý druhý uprchlík je mladší 18 let. Nejvíce běženců, a tudíž i dětských migrantů, se nachází v současné době v Turecku. V přepočtu na populaci je to Libanon, kde je takřka každý pátý člověk uprchlík.

Pokud jde o Evropu, na prvním místě je Švédsko, které se stará o 17 tisíc běženců na sto tisíc obyvatel, hned za ním je Německo.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Dětský migrant na srbských hranicích.

Většina dětí a mladistvých opustila domovy společně s rodiči, zvyšuje se ale počet nedospělých, kteří prchají sami. Zhruba polovina dětských běženců pochází z Afghánistánu a Sýrie.

Vloni požádalo o azyl 100 tisíc nezletilých bez doprovodu v 78 zemích. Je to třikrát více než v roce 2014.

Reklama

Výběr článků

Načítám