Hlavní obsah

Severoirský voják vyráběl výbušniny k atentátům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská policie objevila na několika místech v Anglii a Severním Irsku výbušniny a další materiál k teroristickým útokům. V souvislosti s tím obvinila již dříve zadrženého aktivního severoirského vojáka z přípravy atentátů. Informovala o tom stanice BBC.

Článek

Policisté nalezli při velké pátrací akci v okrese Antrim poblíž Belfastu a v několik desítek kilometrů vzdáleném městě Larne nespecifikované množství výbušnin, chemikálií k jejich přípravě, zbraň a náboje. Třicetiletý Ciarán Maxwell, který z Larne pochází, byl obviněn z terorismu. Policie jej podezírá, že chtěl spáchat atentát ve jménu irských separatistů, kteří usilují o odtržení severní části Irska od Británie.

Maxwell, který v současnosti slouží v britském námořnictvu a žije v Anglii, měl podle policie rovněž padělaný policejní průkaz a části uniformy.

Ozbrojený boj za připojení Ulsteru (Severního Irska) k Irsku, při němž zemřelo přes 3200 lidí, vedla několik desetiletí organizace Irská republikánská armáda (IRA). Skupina dokončila své postupné odzbrojování v roce 2005, později se však objevila další organizace zvaná Nová IRA, která varovala, že znovu zahájí ozbrojený boj.

Reklama

Výběr článků

Načítám