Hlavní obsah

Lidi, jako jste vy, tady nechci, prohlásil majitel restaurace u Paříže a vyhodil dvě muslimky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tremblay-en-France

Lidi, jako jste vy, tady nechci. Basta. Těmito slovy vypoklonkoval majitel restaurace Le Cénacle ve městě Tremblay-en-France v severovýchodní části metropolitní oblasti Paříže muslimské návštěvnice v šátcích. Celý incident někdo nahrál na video, to na sociálních sítích vzbudilo velkou pozornost. Majitele podniku už vyšetřuje prokuratura kvůli diskirminaci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Teroristé jsou všichni muslimové a všichni muslimové jsou teroristé,“ zaznívá na videu. Jedna z žen reagovala slovy, že nechce být obsloužena rasistou. Muž jí oponoval: „Rasisté jako já nepokládají bomby a nikoho nevraždí.“ Spor končí výrokem majitele restaurace: „Lidi, jako jste vy, tady nechci. Basta!“ Na videu, které se objevilo na sociálních sítích, je vidět, že jedna z žen má na hlavě šátek, druhá není vidět, zřejmě celý incident nahrávala.

Francouzští politici už jednání restauratéra ostře odsoudili a muž je vyšetřován prokuraturou kvůli diskriminaci.

Obyvatelé Tremblay jsou jeho jednáním zraněni a stydí se za ně, tvrdí starosta města. Jednání majitele restaurace „je v rozporu s našimi nastavenými hodnotami, jako jsou tolerance, bratrství a spravedlnost,“ napsal starosta města na Facebooku.

Francouzská ministryně pro rodinu Laurence Rossignol vyzvala na Twitteru k vyšetřování restauratéra v souvislosti s rasismem a diskriminací.

Restauratér se už údajně omluvil. List Le Parisien napsal, že loni v listopadu při teroristickém útoku na pařížský klub Bataclan přišel o přítele. A televizi BFM řekl, že „slova byla rychlejší než myšlení“ a „nechal se prý unést”.

Reklama

Výběr článků

Načítám