Hlavní obsah

Za vyvraždění arménské rodiny dostal ruský voják doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jerevan

Arménský soud poslal v úterý na doživotí do vězení ruského vojáka, který loni vyvraždil sedmičlennou rodinu ve městě Gjumri, kde je ruská základna. Právě na základně se soudní proces odehrál.

Foto: Stringer, Reuters

Arménská policejní obrněná vozidla

Článek

Vojín Valerij Permjakov se podle vyšetřovatelů 12. ledna 2015 svévolně vzdálil ze strážní služby v posádce. Došel k soukromému domu rodiny Avetisjanových, kde zastřelil šest lidí včetně dvouleté dívky a bodákem pobodal půlročního kojence, který zraněním podlehl o týden později v nemocnici.

Dezertéra, který útočnou pušku, bodák a zakrvácené svršky - i s botami podepsanými svým jménem - zanechal na místě zločinu, chytili ruští pohraničníci na arménsko-turecké hranici.

Několikanásobná vražda vyvolala v Arménii vlnu pobouření. Davy na demonstracích požadovaly, aby Rus byl souzen v Arménii. Nakonec ruský vojenský soud odsoudil loni v srpnu vojína za dezerci a krádež zbraně k deseti letům vězení, zatímco za vraždu jej soudil arménský soud, ale na ruské základně a podle ruských zákonů.

K vraždě se Permjakov před soudem přiznal, zřekl se však posledního slova.

„Nedočkali jsme se vysvětlení toho, proč někdo bez důvodu vyvraždí sedm členů jedné rodiny, včetně dětí,” prohlásil advokát pozůstalých. Znalci uznali vojína za příčetného.

Příbuzní Avetisjanových žalují Rusko o odškodnění, požadují 250 000 eur za pět zavražděných dospělých a 200 000 eur za smrt dvou dětí. Podle nich ruské úřady částečně zavinily tragédii, když povolaly do armády „člověka s psychickými odchylkami” a svěřily mu zbraň, napsal server Newsru.com.

O odpykání trestu ve vlasti si bude moci Permjakov požádat, jakmile bude rozsudek pravomocný, uvedla agentura Interfax.

Ochrana před Ázerbájdžánem 

Rusko má základnu v Arménii pronajatou až do roku 2044. Je na ní 5000 vojáků, stíhačky MiG-29 a protivzdušné rakety S-300. Jejich úkolem je i ostraha arménských hranic.

Jerevan pokládá ruskou základnu za záruku ruské podpory v případném konfliktu se sousedním Ázerbájdžánem kvůli spornému území Náhorního Karabachu. Letos na jaře se o enklávu opět bojovalo. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám