Hlavní obsah

EU počítá se zrušením víz pro Ukrajince a Gruzínce od příštího roku

– Kyjev

Evropská unie se chystá dostát slibu zrušit Ukrajincům a Gruzíncům víza od Nového roku. V úterý to oznámil na Twitteru bruselský korespondent Rádia Svoboda Pikard Jozwiak s odvoláním na nejmenované diplomaty.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

„Diplomaté EU stále očekávají, že v říjnu padne finální rozhodnutí evropského parlamentu a Rady Evropy ohledně bezvízového styku od 1. ledna 2017,“ uvedl Jozwiak.

Ukrajinska pravda v této souvislosti zmínila, že prezident Petro Porošenko 19. srpna vyjádřil přesvědčení, že EU zruší Ukrajincům víza ”v nejbližších týdnech”.

Když otevíral v Charkově novou stanici metra Vítězství, řekl: „Jsem přesvědčen, že v nejbližší budoucnosti přijme Evropská unie rozhodnutí.“

V létě vyjádřil předseda Evropské rady Donald Tusk spokojenost s tím, jak se Kyjev na liberalizaci vízového režimu připravuje. Ukrajina 15. srpna spustila klíčový elektronický systém evidence, EU ale ještě požadovala, aby měl certifikaci, neboť by měl být i prostředkem v boji proti korupci.

Jen s biometrickými pasy

Podle EU také nemá smysl, když systém běží jen v testovacím módu. Národní úřad pro prevenci korupce ale slíbil, že bude naplno spuštěn 1. září.

Bezvízový styk se bude týkat jen lidí s biometrickými pasy.

Evropská komise navrhla 20. dubna členským státům a Evropskému parlamentu zrušit ukrajinským občanům víza při vstupu do schengenského prostoru volného pohybu. Návrh vstoupí v platnost, pokud jej schválí kvalifikovaná většina členských států EU a Evropský parlament.

O vízové liberalizaci jedná EU s Ukrajinou od roku 2008. EK v dubnu připomněla, že zrušení víz ještě nedává Ukrajincům a Gruzíncům právo v EU pracovat.

Anketa

Podporujete zrušení vízové povinnosti pro Ukrajince a Gruzínce?
Ano
18,6 %
Ne
81,4 %
Celkem hlasovalo 1251 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám