Hlavní obsah

Vladimír Mečiar v důchodu chová ovce a pěstuje ovoce

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar (74) žije poklidným životem důchodce ve své vile v Trenčianských Teplicích, ale hodně času tráví na chalupě u lesa nad nedalekou obci Dolná Poruba. Týdeníku Plus 7 dní prozradil, že tam chová ovce, pěstuje ovoce a politika mu vůbec nechybí.

Foto: Profimedia.cz

Vladimír Mečiar na snímku z roku 2010

Článek

„Mám se dobře. Stále hodně pracuji,“ řekl Mečiar, který na rozlehlém pozemku pěstuje jablka, švestky a třešně. „Sady jsou naše, ale úroda letos nebyla. Poškodil ji mráz a drobné ovoce zničili ptáci. Takže letos jsme dělali zadarmo,“ uvedl expremiér. Nad obcí Dolná Poruba postavila Mečiarova rodina dokonce lihovar, ale letos toho moc nevypálí.

„Choval jsem čtyřicet ovcí, ale nedávno jsem šest zabil,“ dodal ještě.

Ruch hlavního města ani záři reflektorů nepostrádá. „Z Bratislavy mi nechybí nic. Odnesl jsem si na sobě nejhorší politické období se všemi rozpory,“ řekl svého času nejmocnější slovenský politik. „Nemám kontakt s nikým. K svátku jsem kdysi dostával 2000 přání, letos čtyři. Sejde s očí, sejde z mysli. Ale nemám ani zájem,“ doplnil Mečiar.

Kondici si udržuje prací a tenisem. K současné slovenské politické scéně poznamenal, že premiér Robert Fico (52) měl už dávno skončit: „Ničí se sám. Na co mu byla třetí vláda. I tak padne. Tady nejde o boj o moc, ale spíš o vzájemné intriky.“

Paměti nejsou

Mečiara nejvíc mrzí, že politici neřeší záležitosti, které jsou pro Slovensko důležité, jako je nezaměstnanost a odchod mladých lidí do zahraničí: „Nemůžeme jít dál, když západ bude základnou pro práci mladých lidí. Musí zůstat doma. Nyní je to tak, že dovrší osmnáct let a odchází pryč.“

Bývalý trojnásobný premiér skončil v politice neslavně. V parlamentních volbách v roce 2012 jeho Lidová strana HZDS u voličů totálně propadla. Kdysi nejsilnější politická strana nezískala ani procento hlasů, když ji odevzdalo svůj hlas jen necelých 24 tisíc Slováků. Mečiar se následně stáhl do ústraní.

Před několik lety Mečiar tvrdil, že píše své paměti, kde se vyjádří ke své politické kariéře, k procesu rozdělení Československa a sliboval různé zákulisní informace. Nakonec z toho sešlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám