Hlavní obsah

V italských uprchlických zařízeních jsou tisíce teenagerů, většina bez rodičů

– Řím

V italských uprchlických zařízeních je přes 16 tisíc nezletilých migrantů, přičemž na 14 400 z nich do země přicestovalo bez doprovodu dospělého. S odvoláním na humanitární organizaci Save the Children o tom ve středu informovala agentura APA.

Foto: Profimedia.cz

Nezletilí migranti na nádraží v Římě.

Článek

"Je jim v průměru 15 až 17 let, ale stále častěji se v uprchlických centrech v Itálii objevují bez doprovodu i děti devítileté či desetileté," uvedla mluvčí organizace Save the Children Giovanna Di Benedettová.

Mnozí z teenagerů podle mluvčí po několika dnech z migračních center utíkají a snaží se na vlastní pěst najít přátele či příbuzné v jiných evropských zemích. Na cestě jsou pak vystaveni velkému nebezpečí. Vloni takto uteklo 6135 nezletilých.

Dívky mohou končit jako prostitutky

Podle odborníků, na které se APA odvolává, utíkají zejména teenageři z Egypta, Somálska a Eritreje. Mnohým z nich prý pašeráci řekli, že jsou už dost staří na to, aby mohli cestovat sami.

Tyto děti pak hledají práci na černém trhu, aby mohli zpětně doplatit převaděčům za cestu do Itálie. Úřady se obávají, že mnohé nezletilé dívky tak mohou skončit jako prostitutky.

Ti nezletilí, kteří v uprchlických centrech zůstanou, dostanou v Itálii téměř vždy azyl. Předtím ale musejí dlouho čekat, než se ověří jejich totožnost.

Většina migrantů z Afriky a Blízkého východu připlouvá do Itálie přes Středozemní moře, od začátku letošního roku jich podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) bylo celkem 99 500. Zhruba 17 procent z nich tvořily děti. Loni připlulo touto cestou do Itálie téměř 154 tisíc běženců.

Reklama

Související články

Italové od čtvrtka zachránili 6000 migrantů

Italská pobřežní stráž zachytila od čtvrtka do neděle u libyjského pobřeží na šest tisíc migrantů. Pobřežní stráž na svém twitterovém účtu také oznámila, že...

Výběr článků

Načítám