Hlavní obsah

V polském Baltu se od začátku léta utopilo téměř 200 lidí, ignorovali zákazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Téměř 200 lidí se od začátku léta utopilo v Baltském moři v Polsku. Většina z nich nerespektovala zákaz koupání, který se na plážích vyhlašuje červenou vlajku ve chvíli, kdy je moře nebezpečné. A občas je nebezpečné, i když je úplně klidné.

Foto: Profimedia.cz

Počasí na Baltu není tak stabilní jako ve Středomoří. Často se vyvěšují vlajky, které zakazují koupání.

Článek

I v klidném moři se mohou náhle objevit silné proudy, které člověka, ač třeba stojí a neplave, vtáhnou na širé moře.

Záchranáři takový zákaz koupání vysvětlují výskytem velice studeného proudu o teplotě pěti až sedmi stupňů. "Ponoření do takové vody ochromí svaly, tělo podstoupí termický šok," vysvětlil sopotský záchranář Marek Chadaj.

"Turisté nemohou pochopit, že navzdory žáru a moři bez vln platí zákaz koupání. A pak bývá tragédie na spadnutí," dodal. Mnohem častěji se však varovná vlajka vyvěšuje, pokud fouká silný vítr.

O koupání v Baltském moři se začalo mluvit poté, co se v neděli utopila 11letá dívka, která se do rozbouřeného moře šla koupat se svým otcem a bratrem. Odnesl je proud. Muže a chlapce se podařilo zachránit, tělo dívky bylo objeveno na pláži o 15 kilometrů dál.

Záchranáři stále pátrají po těle sedmileté dívky, která se o víkendu taktéž koupala se svým otcem, který držel v náručí její dvouletou sestru. Podle informací serveru listu Gazeta Wyborcza jen na chvíli ztratil starší dítě z dohledu.

Polský Balt bývá zrádný kvůli kombinaci vysokých vln a silných proudů, schopných vmžiku odvléci do hlubin či na širé moře člověka, kterému se ještě před chvilkou zdálo, že se mu nemůže nic stát, protože vodu má jen po kolena.
Může ale přijít vlna a vytvoří se silný spodní proud, který člověka odnese i s částí dna, na kterém v tu chvíli zdánlivě bezpečně stojí, uvedl záchranář Marcin Dziubich pro list Gazeta Wyborcza. Sílu proudu srovnal s tím, jako by potápěč stáhl člověka za nohu pod vodu. Proudu se prý ubrání jen velmi silný člověk.
Dojde-li už na nejhorší a nešťastníka se zmocní zpětná vlna, instruktoři radí neztrácet síly marným bojem proti proudu, ale snažit se udržet si hlavu nad vodou – mnohdy bývá nejlepší poloha naznak – a pokoušet se přivolat pomoc.

Nebezpečný alkohol

Záchranář Marcin Siwek v televizi TVN 24 v úterý uvedl, že ze statistického hlediska 182 utonulých vypovídá o docela klidném a bezpečném létě, čísla v jiných letech byla prý i horší.

Velkou roli podle něj hraje to, že lidé často chodí do vody opilí. "Často přijíždějí vyprahlí, a tak tiší žízeň, ještě než se jdou koupat. To je u nás hlavní kulturní problém," soudí o popíjení na plážích a koupalištích.

Podle policie se v průměru sedm z deseti utonutí přihodí pod vlivem alkoholu.

Zákaz koupání nyní na plážích signalizují červené vlajky, zatímco dříve to bývaly vlajky černé. Bezpečné koupání slibují jedině bílé vlajky. Najdou se ale lidé, kteří zákaz ignorují. Prostě přejdou na jinou, nehlídanou pláž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám