Hlavní obsah

Student očištěný z účasti na masakru v Charlie Hebdo se prý nyní chtěl přidat k IS

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvacetiletý Hamyd Mourad, podezřelý v lednu 2015 z účasti na masakru v satirickém časopisu Charlie Hebdo, byl prý letos v červenci v Turecku zadržen poté, když se chtěl přidat k Islámskému státu. Uvedl to server Daily Mail.

Foto: Reuters TV , Reuters

Útočníci před sídlem Charlie Hebdo v Paříži

Článek

Hamyd Mourad byl po útocích na Charlie Hebdo v lednu 2015 označen za jednoho z trojice útočníků, kteří zabili 12 lidí, z toho osm novinářů. Mourad, po němž se po útocích pátralo, se sám přihlásil na policii a chtěl dokázat, že s útoky nemá nic společného. [celá zpráva]

Mouradovu propuštění z vazby pomohla i rozsáhlá kampaň z řad jeho spolužáků, kteří se postavili na jeho stranu a poskytli mu alibi tvrzením, že byl v době útoku s nimi ve třídě. Mourad byl následně bez obvinění propuštěn.

Selhání francouzských tajných složek?

Mouradovo propuštění může ale znamenat velké selhání tajných francouzských složek, jak uvádí Daily Mail. Mladík by totiž koncem července zadržen v Turecku kvůli podezření, že se chce přidat k tzv. Islámskému státu.

Mourad, který i po zproštění obvinění zůstal na francouzském seznamu lidí podezřelých z terorismu, byl následně deportován do Bulharska, kde čekal v zadržovacím centru na svůj návrat zpět do Francie. Jak se dostal do Turecka, není známo.

Jeden z pařížských zpravodajských zdrojů uvedl pro noviny Journal du Dimanche, že materiály nalezené v Mouradově batohu při zatčení, včetně jeho telefonu a laptopu, jasně poukazují na to, že se chtěl stát džihádistou.

Pařížské zdroje dále dodávají, že byla zahájena jednání, aby na něj mohl být vydán evropský zatykač.

Mourad je švagrem Chérifa Kouachiho, který spolu s bratrem Saidem zavraždil 7. ledna 2015 dvanáct lidí při útoku na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám